Pošiljka iz Turske

Ministarstvo civilnih poslova BiH nije informirano o isporuci 30.000 cjepiva

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH o jutrošnjoj isporuci kažu nisu informirani. Znali su da su cjepiva trebala stići sinoć, ali to se nije dogodilo zbog tehničkog kvara na zrakoplovu.
Vijesti / Politika | 28. 03. 2021. u 19:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stigla je još jedna donacija cjepiva u Bosnu i Hercegovinu. Ovog puta iz Republike Turske. Tijekom službene primopredaje nekoliko puta je naglašeno kako narod i vlasti Turske žele biti podrška građanima BiH u borbi protiv pandemije i podrška u svakom trenutku.

Poslije sinoćnjeg neuspjelog transporta cjepiva zbog tehničkog kvara na zrakoplovu, donacija Republike Turske – 30.000 cjepiva kineskog proizvođača Sinovac – stigla je na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Kako su istakli iz turskog veleposlanstva, ovo je prva donacije Republike Turske bilo gdje u svijetu, a cjepiva su upravo pristigla u BiH. Cjepiva će biti raspoređene prema već ranije utvrđenom algoritmu zdravstvenih instuticija u državi.

“Danas smo sretni što su ova cjepiva stigle. U teškim trenucima mi ćemo nastaviti da budemo uz Bosnu i Hercegovinu”, poručuje Ozgur Sahin, otpravnik poslova veleposlanstva Turske u Sarajevu.

“Ovo je do sada najveća pojedinačna donacija koja je nedostatna, ali će biti ravnomjerno raspoređena da se kritične kategorije što prije imuniziraju. Hvala uime građana BiH na činjenici da pokazuju razumijevanje i spremnost da budu s nama, dijele teškoće vremena i pomažu na način koji nam je potreban”, kaže Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH.

“Ako ovih 30.000 cjepiva samo jedan život spasi, onda je pomoć velika. Hvala Republici Turskoj na donaciji koja je izuzetno značajna”, dodaje Boško Tomić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH o jutrošnjoj isporuci kažu nisu informirani. Znali su da su cjepiva trebale stići sinoć, ali to se nije dogodilo zbog tehničkog kvara na zrakoplovu. Cjepiva su prebačena u Mostar odakle slijedi distribucija nakon provjere Agencije za lijekove BiH iz koje za N1 naglašavaju: “Za cjepiva proizvođača iz NR Kine još nemamo dovoljno informacija, ali kako one nemaju odobrenje za promet u EU, ova cjepiva bi trebala biti predmetom laboratorijske i stručno-administrativne kontrole kvaliteta”.

Donacije se još očekuju iz Slovenije, iz čijeg veleposlanstva u BiH je za N1 ranije odgovoreno da će donacija direktno ići preko proizvođača AstraZenece. Donaciju od 50.000 cjepiva je najavila i Narodna Republika Kina, pomoć se očekuje i iz EU, 650.000 vakcina Pfizer bit će raspoređeno zemljama Zapadnog Balkana.

Kopirati
Drag cursor here to close