Sigurnost granica

Ministar: Vojska treba pomoći Graničnoj policiji u zaštiti od ilegalnih migranata

Mektić će podnijeti zahtjev za izmjene zakona kako bi omogućilo da Oružane snage BiH mogu da pomognu Graničnoj policiji u zaštiti granice od većeg priliva ilegalnih migranata.
Vijesti / Politika | 25. 07. 2018. u 13:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Oružane snage BiH u zaštiti državnih granica?!

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić tvrdi da će podnijeti zahtjev za izmjene zakona kako bi omogućilo da Oružane snage BiH mogu da pomognu Graničnoj policiji u zaštiti granice od većeg priliva ilegalnih migranata. 

''Ne gadi mi se ni žica'', ustvrdio je Mektić, dodajući da neće prihvatiti da se ilegalni migranti prebacuju u BiH. 

I dalje navodi da nadležne vlasti drže pod kontrolom prolaz migranata kroz BiH, u koju je dosad ušlo njih oko 9.000 bez ikakvih dokumenata, a trenutno ih ima oko 3.000. 

Od tog broj, dodao je,  oko 30 sigurnosno sumnjivih osoba je pod nadzorom. 

Mektić tvrdi da migranti BiH samo koriste za tranzit i zasad nije odobren nijedan jedini azil migrantima.

''I pored toga što SNSD i još neki pokušavaju da prikažu da nije tako, mi upravljamo ovim procesom'', rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, ističući da su laži da netko želi da se migranti nasele u BiH i da od tih priča predsjednik RS-a Milorad Dodik želi da proizvede strah kroz građana i pobjedi na izborima. 

Nadležni organi su se, navodi, fokusirali na jačanje granice, kako bi se broj migranata sveo na minimalnu mjeru i drugi dio je humanitarni aspekt prema ovim osobama. 

Traži se, dodao je, lokacija za prihvatni centar koji će biti u Bosanskom Petrovcu, ali ne na Medenom polju, a dogovoreni su već u Velikoj Kladuši i Bihaću, a danas se smještaju u centar u Cazinu. 

Svi ti prihvatni centri su, kaže, privremenog karaktera. 

Mektić je ustvrdio da nije rekao da vrh MUPRS-a "diluje drogu, već da kontrolira tokove droge u RS-a". 

''Odgovorno tvrdim i da se bez te kontrole ne bi mogli odvijati stvari na način kako se sada odvijaju. Otkud bi inače tolika droga preplavila Banju Luku'', rekao je Mektić, navodeći da ostaje pri ovim tvrdnjama, bez obzira što su ih oštro negirali vlasti ovog bh. entiteta.

Ne može, tvrdi, da iznese činjenice o tome, jer nema povjerenja u banjalučko tužiteljstvo. 

''Neka se pokažu na rasvjetljavanju ubojstva Davida Dragičevića. Neka pokažu da nisu korumpirani i da žele da to urade'', ustvrdio je.

Optužio je tužiteljstvo da "upropaštava slučaj ubojstva Davida Dragičevića". 

''Uvjeren sam da neće riješiti ni slučaj Dragičević. I opet kažem da je 7. listopad ključ za rješavanje i ovog i slučaja tko kontrolira tokove droge u RS i neke druge'', kazao je ministar sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close