Bevanda

Ministar reagirao na tekst o upošljavanju Srba

Ističe se kako je bitno napomenuti da su se popunjavala i radna mjesta u Policijskim upravama, Policijskim stanicama i Odsjecima za administraciju u više općina i gradova u HNŽ…
Vijesti / Politika | 13. 07. 2021. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jedan poluformalan telefonski razgovor objavljen je kao intervju na temu da ''od 26 osoba koje su primljene u MUP HNŽ nijedan Srbin'', u sasvim krivom svjetlu prikazuje stvarno stanje u MUP-u HNŽ-a'', tvrdi ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevandda u reakciji na tekst portala TopPortal, kojeg je objavio i portal Bljesak.info.

''Istina je da je natječaj raspisan za popunu jednog dijela nedostajućih radnih mjesta neophodnih za funkcioniranje MUP-a HNŽ, a za koji smo dobili odobrenje Vlade HNŽ nakon višemjesečnih inzistiranja i zahtjeva. Radilo se o popuni upražnjenih radnih mjesta na kojima su radili uposlenici kojima je prestao radni odnos i za koje su bila planirana sredstva u proračunu, a ne novom upošljavanju'', navodi se u reagiranju.

Ističe se kako je bitno napomenuti da su se popunjavala i radna mjesta u Policijskim upravama, Policijskim stanicama i Odsjecima za administraciju u više općina i gradova u HNŽ, te da su u tom slučaju'' morali uvažavati popis stanovništva za te općine i gradove iz 1991. godine''.

''Istina jeste da ovaj put nije primljen niti jedan Srbin, jer se radilo o popuni-zamjeni djelatnika kojima je prestao radni odnos, vodeći računa o nacionalnosti bivših uposlenika na tim radnim mjestima, a sve zbog nacionalnog balansa'', naveo je Bevanda i dodao kako će

''prigodom novih upošljavanja i kroz izmjenu i modernizaciju postojeće sistematizacije radnih mjesta voditi računa i o upošljavanju Srba, jer je to i ustavna i zakonska obveza za sva tijela i institucije državne službe''.

''Netočna je konstatacija na kraju teksta na ovom portalu da, navodno po izvješću Ombudsmena BiH u svim ministarstvima u HNŽ radi svega 15 osoba koje se izjašnjavaju kao Srbi, jer u ovom Ministarstvu od trenutno uposlenih 680 policijskih službenika, njih 79 su Srbi. Također smatram neprimjerenom i reakciju ministra Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice gosp. Miloša Lučića, koji isključivo iz dnevnopolitičkih razloga drži lekcije o „nečuvenom ponašanju u 21. stoljeću“. Meni je sasvim jasno da postoji ustavna i zakonska obveza o proporcionalnoj zastupljenosti uposlenika sukladno popisu stanovništva iz 1991. godine, ali ga podsjećam da se obveza odnosi i na sve državne organe i institucije, pa i ministarstvo kojim on rukovodi. Volio bih vidjeti i nacionalni sastav uposlenika tog ministarstva kao i niza drugih na razini BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i županija u FBiH'', naveo je Bevanda i dodao kako ''ovakvi pojedinačni istupi ne mogu i neće ni na kakav način ugroziti dobre i korektne odnose koje imamo sa predstavnicima Srpske zajednice u HNŽ''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close