Podžić

Ministar nema šta reći o krađi oružja

U Centru za osnovnu obuku Pazarić Oružanih snaga BiH 11. veljače prilikom obavljanja redovnih aktivnosti, utvrđeno je da je na ulazu oštećena sigurnosna plomba.
Vijesti / Politika | 17. 02. 2021. u 14:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić (DF) nije danas mogao reći ništa konkretno kada je u pitanju nestanak naoružanja iz Centra za osnovnu obuku Pazarić Oružanih snaga BiH sve dok se ne okonča istraga, ali je najavio da će se utvrđivati odgovornost.

Podžić je naglasio da se osjeća odgovorim kao rukovoditelj te institucije kada se u Oružanim snagama dese ovakve stvari koje vode istražni organi, ali disciplinski postupak će se voditi kako bi se utvrdilo gdje je sustav zakazao.

Na pitanje kako je moguće da nestaje naoružanje iz vojarni, odgovorio je da kada bi to znao odmah bi poduzeo konkretne mjere, ali je očito moguće i događa se zbog čega će se ispitati sve osobe u lancu odgovornosti, od njega do vojnika koji je bio na straži.

Naime, u Centru za osnovnu obuku Pazarić Oružanih snaga BiH 11. veljače prilikom obavljanja redovnih aktivnosti, utvrđeno je da je na ulazu oštećena sigurnosna plomba.

U skladu s procedurama izvršena je izvanredna inventura kada je utvrđen nedostatak određene količine kratkog naoružanja, a o svemu su obaviješteni nadležni organ unutrašnjih poslova, Tužiteljstvo BiH po čijem nalogu je angažirana i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

O aktualnom stanju u sektoru odbrane u Bosni i Hercegovini Podžić je razgovarao s članovima Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, a sastanku su prisustvovali i drugi najviši predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

Video: Podžić: Utvrdit će se odgovornost za nestanak oružja iz Pazarića

Predsjedavajući Zajedničke komisije Asim Sarajlić (SDA) potvrdio je da se parlamentarni nadzor nad Ministarstvom obrane i Oružanim snagama vrši kontinuirano te su razgovarali o brojnim izazovima i otvorenim pitanjima poput uvjeta u kojima rade te o reformama koje se provode, ali i o nestanku oružja i vojne i opreme.

Pohvalio je rad Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH koji neprestano pomažu i civilnim strukturama, a odmah su odgovorili i na zahtjeve da se pomogne u montiranju šatora za migrante u Unsko-sanskom kantonu.

Dopredsjadavajuća Zajedničke komisije Dušanka Majkić (SNSD) iznijela je podatak da više od pet godina nije bilo ovakvog sastanka niti su, tvrdi, parlamentarci imali priliku dobiti odgovore, a njihova obaveza je da vrše nadzor nad tim institucijama.

Smatra da se Komisija treba obavještavati o svemu što se događa i posebno o nestanku naoružanja iz Centra za osnovnu obuku Pazarić Oružanih snaga BiH jer je u pitanju najveći proračunski korisnik.

Kopirati
Drag cursor here to close