Gazimestan 1989.

Miloševićev govor: Početak srpske mitomanije i najava ratova

Jedini je iz predsjedništva SFRJ Gazimestan bojkotirao Stipe Šuvar, predstavnik Hrvatske. Proslavi je prisustvovao i cjelokupan vrh Srpske pravoslavne crkve, kao i gotovo svi veleposlanici članica NATO saveza i EU. Slobodan Milošević održao je govor.
Vijesti / Politika | 28. 06. 2023. u 22:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Povijesna arhiva / Slobodan Milošević na Gazimestanu 1989. godine

Dana 28. lipnja u Srbiji se slavi Vidovdan i godišnjica Bitke na Kosovu polju.

Povodom 600. obljetnice te bitke, 1989. godine održana je velika manifestacija u blizini Kosova polja, na tzv. Gazimestanu, nekoliko kilometara od Prištine, gdje se okupilo mnoštvo ljudi i gotovo čitav tadašnji jugoslavenski politički vrh.

Svojim prisustvom, proslavu je obilježilo i oko dva milijuna ljudi, od kojih je jedan dio došao iz SAD-a, Australije i mnogih zemalja Europe.

Proslavi je prisustvovalo gotovo kompletno Predsjedništvo SFRJ, na čelu s Janezom Drnovšekom, zatim je tu bio i Milan Pančevski - tadašnji predsjednik Predsjedništva CK SKJ, a centralni govor održao je Slobodan Milošević, tadašnji predsjednik Predsjedništva SR Srbije.

Jedini iz predsjedništva SFRJ koji je bojkotirao Gazimestan bio je predstavnik SR Hrvatske, Stipe Šuvar. Proslavi je prisustvovao i cjelokupan vrh Srpske pravoslavne crkve.

Video: Cijeli govor Slobodana Miloševića na Gazimestanu 1989.

Proslavi su prisustvovali i gotovo svi veleposlanici članica NATO saveza i Europske unije koji su imali predstavništva u Jugoslaviji. Jedini izuzeci su bili veleposlanik SAD-a Warren Zimmerman i veleposlanik Turske.

Danas se u zemljama zapadne Europe, kao i u SAD-u, smatra da je Miloševićev govor na ovom skupu označio početak borbe Srbije za teritorijalno proširenje prema zapadu Jugoslavije.

Miloševićev odnos prema Kosovu postao je poznat već dvije godine ranije (1987.) kad je izgovorio poznate riječi: "Niko ne sme da vas bije!", uzevši u zaštitu Srbe na Kosovu i preobrazivši se od komunista u nacionalističkog vođu.

Miloševićev govor na današnji dan najpoznatiji je po riječima u kojima govor o bitkama koje Srbi vode: "…šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane mada ni takve još nisu isključene."

Ovaj navod da ni oružane bitke nisu isključene smatra se zlokobnom najavom budućih ratnih sukoba u Jugoslaviji, premda se ne može sa sigurnošću tvrditi da je Milošević već tada imao ratne planove.

Kopirati
Drag cursor here to close