Priča o entitetu

Dodik ima poruku za Bećirovića

''Po Ustavu BiH, entiteti imaju pravo na specijalne i paralelne veze sa susjednim državama, pa Republika Srpska ima takav sporazum sa Srbijom'', rekao je Dodik.
Vijesti / Politika | 09. 08. 2023. u 10:47 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću da bi, "kad već pokušava da se drži Ustava, trebalo da pročita da i Republika Srpska, osim BiH, ima međunarodni suverenitet", prenosi N1 pozivajući se na Srnu.

''Po Ustavu BiH, entiteti imaju pravo na specijalne i paralelne veze sa susjednim državama, pa Republika Srpska ima takav sporazum sa Srbijom, a može ih imati i sa drugim susjednim državama'', naveo je Dodik u objavi na društvenoj mreži X ranije poznatoj kao ''Twitter''.

Dodik je dodao da ''Ustav BiH predviđa da entiteti mogu sklopiti sporazume sa drugim državama i međunarodnim organizacijama, uz suglasnost Parlamentarne skupštine, a može se regulirati da takva saglasnost nije ni potrebna''.

''Međunarodni suverenitet Republike Srpske potvrđuje i činjenica da Republika Srpska već 15 godina šalje svoje izvještaje Vijeću sigurnosti UN, što nije moglo da spriječi ni političko Sarajevo. Naprotiv, to pravo Republike Srpske potvrdio je i Ustavni sud BiH'', istaknuo je Dodik.

Još je naveo da ''entiteti imaju skoro sav unutarnji suverenitet, dok BiH po Ustavu BiH ima ograničen unutarnji suverenitet – taksativno nabrojanih 10 nadležnosti, uglavnom nekoliko politika, uz određen međunarodni suverenitet''.

''Da ponovimo – entiteti su države, a BiH je kao zajednica dva entiteta tek 'država koliko-toliko''', poručio je Dodik.

Bećirović se ranije, reagirajući na prethodnu objavu Dodika, oglasio izjavom u kojoj tvrdi da ''suverenitet pripada samo BiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close