O suverenitetu

Bećirović reagirao na Dodikovu izjavu

Suverenitet se ne stiče Twiter i drugim objavama političkih dužnosnika, on neupitno pripada samo državi BiH, rekao je
Vijesti / Politika | 08. 08. 2023. u 18:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića izjavio je da je suverenitet države Bosne i Hercegovine jasno i precizno  utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

''Suverenitet se ne stiče twiter i drugim objavama političkih dužnosnika. On neupitno pripada samo državi Bosni i Hercegovini. Izjave o suverenitetu administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini su obična besmislica. Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, kao i u međunarodnom pravu'', navodi Bećirović.

Ima i suverenitet

Država Bosna i Hercegovina, kako je dodao, punopravna je članica Ujedinjenih naroda, te kao takva, pored državnog teritorija i stalno nastanjenog stanovništva, ima i suverenitet. Ukoliko ne bi posjedovala jedan od navedenih elemenata, ne bi imala ni status države i međunarodnopravni subjektivitet. Dakle, ističe Bećirović, samo država Bosna i Hercegovina ima suverenitet, a ne njeni entiteti. Entitetski suverenitet ne postoji. Postoje samo entitetske nadležnosti, propisane najvišim pravnim aktom - Ustavom BiH.

 ''Jasno je propisano u članu 1.1. i 1.3. Ustava BiH da su entiteti pravno uspostavljeni kao dio unutarnje strukture neovisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, koja je nastavila svoje postojanje prema međunarodnom pravu kao država s izmijenjenom unutarnjom strukturom. O tome, između ostalog, govori i preambula Ustava BiH u kojoj se precizno navodi: 'Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost Bosne i Hercegovine u skladu s međunarodnim pravom'', navodi Bećirović.

Prema tome, kako je dodao, suverenitet pripada državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima, i to se neće promijeniti nikakvim pokušajima manipulacije. Suverenitet države Bosne i Hercegovine moramo i imamo obvezu štititi, priopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Dodik na Twitteru

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik se oglasio na Twitteru, gdje je iznio tvrdnju da BiH nema suverenitet, jer je "suverenitet dat entitetima i ona ima samo dio izvedenog suvereniteta".

"Bosna i Hercegovina je teritorija dva entiteta i nema teritorije BiH bez teritorijalnog suvereniteta Republike Srpske i Federacije BiH. Bosna i Hercegovina nema suverenitet jer je suverenitet dat entitetima i ona ima samo dio izvedenog suvereniteta", kazao je na između ostaloga Dodik.  

Kopirati
Drag cursor here to close