Konstitutivnost

Milivojević očekuje i potez Mostara kad su u pitanju Srbi

Milivojević se nada da će se do kraja godine na sjednici Gradskog vijeća naći i inicijativa o osnivanju institucije od značaja...
Vijesti / Politika | 04. 08. 2021. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopredsjedatelj Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević rekao je kako se ''povijesnim izglasavanjem konstitutivnosti Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu srpski jezik vraća službeno u ovaj kanton''.

Govoreći za Večernji list rekao je kako očekuje da se na provođenje ove važne odluke neće čekati ovako dugo kao na usavajanje.

Milivojević, koji je i predsjednik Kluba srpskog naroda, očekuje da će srpski narod i u ovom kantonu postati u cijelom svom kapacitetu, kako mu Ustav i jamči, potpuno ravnopravan s drugima.

"To je nešto što nam jako znači, jer je konačno i srpski jezik potpuno ravnopravan s druga dva", rekao je Milivojević za Večernji list.

Naveo je, piše Srna, kako to znači da će biti dostupniji i pristup radnim mjestima u javnim ustanovama i institucijama, proračunu i svim aktima koji mogu doprinijeti boljem životu srpske zajednice.

Milivojević se nada da će se do kraja godine na sjednici Gradskog vijeća naći i inicijativa o osnivanju institucije od značaja za očuvanje i razvoj kulturnog identiteta srpske zajednice u Mostaru.

Smatra da ta institucija može ponuditi ono najbolje od srpskog naroda, te baštineći veliku tradiciju, može doprinijeti multinacionalnom kulturnom potpisu Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Naime, Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je u ponedjeljak, 2. kolovoza, amandmane na Ustav ovog kantona kojima se obezbjeđuje konstitutivnost srpskog naroda, ravnopravna upotreba jezika i pisama.

Kopirati
Drag cursor here to close