Proračun za 2021

Milivojević nezadovoljan : Srpska zajednica nije dobila ništa

“Proračun za 2021. godinu ne može se nazvati razvojnim, niti će donijeti nešto novo i dobro, već je čisto socijalni'', kazao je.
Vijesti / Flash | 31. 03. 2021. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević /SNSD/ rekao je da je u ovom tijelu pokrenuo pitanja koja su bitna za Srbe, a odnose se na zapošljavanje i proračun, te naveo da nije zadovoljan Nacrtom ovogodišnjeg gradskog proračuna u kojem nema vidljivih projekata značajnih za srpski narod.

''Srpska zajednica nije dobila ništa''

On je ocijenio da je ovo iznuđeni proračun, koji je pripremljen nekada ranije, te da će utjecaj svih vijećnika na taj dokument biti jako mali.

“Proračun za 2021. godinu ne može se nazvati razvojnim, niti će donijeti nešto novo i dobro, već je čisto socijalni. Iz ugla srpske zajednice ne mogu da ne izrazim nezadovoljstvo. Vidjevši sve što je planirano, to je zapravo preslikano stanje od ranije. Srpska zajednica nije dobila ništa ili je to jako malo kada gledamo njene potrebe”, naglasio je Milivojević.

Govoreći o zahtjevima koje će imati prema proračunu, Milivojević navodi da će to biti infrastrukturni projekti.

“U ukupnom iznosu koji se izdvaja iz proračuna za infrastrukturu mi moramo znati što je to što će se podržati u naseljima gdje žive i Srbi. Mislim da je potrebno da se oformi komisija koja će sagledati situaciju na terenu, te donijeti odluku o ulaganjima”, navodi Milivojević.

Kada su u pitanju krupni infrastrukturni projekti u srpskim naseljima, Milivojević napominje da će se pokrenuti pitanje vodovoda u povratničkom naselju Željuša, koje nema vodu, a sva okolna naselja imaju.

“Još 2012. godine donesena je odluka da se osiguraju sredstva za izradu projektne dokumentacije, a da i danas imamo isti problem, onda s pravom možemo reći da je srpska zajednica bila zapostavljena”, istakao je Milivojević.

Očuvanje i razvoj kulturnog identiteta srpske zajednice

Milivojević je na prošloj sjednici Gradskog vijeća zatražio da se u program rada Vijeća uvrsti odluka o osnivanju institucije od značaja za očuvanje i razvoj kulturnog identiteta srpske zajednice u Mostaru.

“Jedna takva kulturna institucije, koju čak nisam ni nazvao srpskom, bavila bi se zaštitom i unapređenjem svega onoga što je karakteriziralo srpsku kulturu i kulturno nasljeđe i poticala sve ono što srpska zajednica kroz kulturu treba dati gradu Mostaru”, naveo je Milivojević.

On je napomenuo da su ostala dva naroda, kroz brojne kulturne institucije koje se financiraju iz proračuna, mogla da potiču razvoj kulture svojih naroda na značajan način, dok Srbima nijedna institucija na taj način nije bila dostupna.

“Osnivanje ovakve institucije bit će potvrda da je Mostar multikulturalni grad, gdje će se kroz zvanične institucije njegovati nacionalna kultura, te gradu dati prepoznatljiva slika. Spojem različitosti ćemo osigurat specifičnu i dobru budućnost Mostara kakvog svi želimo. Inzistirat ću na planu da se takva institucija osnuje i da se u proračunu nađu sredstva za njeno financiranje”, istaknuo je Milivojević za Srnu.

On je naglasio da je sve navedene stvari već pokrenuo i da će se zalagati da se nađu rješenja i realiziraju.

Milivojević je na Gradskom vijeću pokrenuo i pitanje nacionalne strukture zaposlenih u Gradskoj upravi, te institucijama i javnim poduzećima.

“Kada je u pitanju zapošljavanje, to je jedan od gorućih problema koji pogađa sve građane Mostara, ali da je u srpskoj zajednici još veći biće vidljivo kada dobijem odgovor. Slika će tada biti jasnija”, istakao je on.

On je napomenuo da je u Ustavu Federacije BiH /FBiH/ jasno navedeno da do potpune primjene aneksa sedam Daytonskog sporazuma kod zapošljavanja u gradsku upravu i državna poduzeća mora biti ispoštovana procentualna zastupljenost stanovništva kakva je bila 1991. godine.

“Sadašnje stanje na terenu daleko je od takve zastupljenosti. Koristit ću sve raspoložive mogućnosti da se izborim da u budućnosti, zapošljavanjem kroz pristupačnost radnih mjesta srpskoj zajednici, takvu sliku popravimo”, naglašava Milivojević.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru

Milivojević je skrenuo pažnju i na to da je Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru jedini veliki vjerski objekt u BiH koji nije potpuno obnovljen, te zatražio informaciju koliko su gradske vlasti do sada izdvojile za obnovu ovog hrama koji je i nacionalni spomenik BiH i jedan od simbola Mostara.

“Obnova Saborne crkve još traje. S obzirom na to da je nacionalni spomenik koji se nalazi u zaštićenoj UNESCO-voj zoni u Mostaru, te jedan od dragulja grada, bez njegove obnove grad ne može vratiti pravu sliku. Zato sam mišljenja da je Grad Mostar i do sada trebao da, kroz svoja sredstva ili zalaganjem da se ona osiguraju s viših nivoa, omogući da se Crkva do kraja obnovi”, navodi Milivojević.

On najavljuje da će pitanja jezika, pisma, naziva ulica i još brojni problemi biti na agendi u narednom periodu.

“Srbi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nisu konstitutivan narod, te tako nemaju pravo na svoj jezik. To je jedno bolno pitanje koje sam isticao i tijekom kampanje. Gradsko vijeće Mostara nije mjesto gdje se to pitanje može riješiti, ali kroz svaki svoj istup podsjećam na to, jer to je zaista strašno. Kroz svoje djelovanje nastojat ću da se pitanje u što skorijem vremenu riješi”, naglašava Milivojević.

Promjene spornih naziva ulica u Mostaru

On napominje da očekuje da će i pitanje promjene spornih naziva ulica u Mostaru uskoro doći na red.

“Nitko od nas nije sretan da se kreće ulicama koje nose takve nazive. Bio bih sretan ako dođemo do trenutka i spoznaje kada ćemo svi zajedno doći do rješenja gdje ćemo sve sporne nazive ulica, za koje bilo koji narod ili građanina veže loše sjećanje, promijeniti”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, Mostar koji preferira da bude turistička metropola trebao bi da ima ulice koje nose imena velikana koji su promovirali ovaj grad po kulturi, poeziji, sportu.

“Samo na taj način će ovaj grad da bude onakav kakvim ga predstavljamo, grad otvorenog srca u kojem će svi rado živjeti i u koji će svi rado dolaziti”, kaže Milivojević.

On podsjeća da su Srbi u Mostaru u proteklom periodu imali veliku podršku Republike Srpske i Srbije.

“I sada imamo najava da ta podrška i u budućnosti neće izostati. Na nama je da kroz dobre projekte i ideje, kroz pozitivnu atmosferu i poruku jedinstva dođemo do toga da podrška u vremenu koje slijedi bude još veća. Siguran sam da će i ubuduće biti razumijevanja i da zainteresovanost Republike Srpske i Srbije za Mostar neće prestati, već će biti sve veća”, naglašava Milivojević.

Kopirati
Drag cursor here to close