Elektroprivrede

Milijunski poslovi za obitelj Zlatka Lagumdžije

To javno poduzeća dodijelilo je firmi b4b posao vrijedan skoro 6 milijuna maraka
Vijesti / Politika | 10. 05. 2018. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ćao Đorđe. Nadam se da si se odmorio preko vikenda... Upravo sam iz banke. Nema nikakvog priliva ni na vidiku. Ja ću opet sutra, mada se ni sutra ne radi u Hrvatskoj. Ali ako je plaćeno u petak onda bi trebalo da bude sutra'', pisalo je u mailu kojeg je 26. prosinca 2011. godine Lamija Ćeremida poslala na adrese Đorđa Talevića i Amine Radonja, piše Žurnal.

U rubrici subject pisalo je ''b4b''. Četiri mjeseca ranije, u rubrici ''najpovoljniji ponuđač'' za ''proširenje (Roll out) SAP informacijskog sustava za upravljanje financijama (FMIS-a)'' u JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo pisalo je ''b4b'' Zagreb. Vrijednost dodijeljenog ugovora - 2.989,014,00 eura.

Kako Žurnal navodi, na prvi pogled, sve navedeno djeluje potpuno nepovezano. Ali za dalji tijek priče bitna je identifikacija.  Đorđe iz maila je Đorđe Talević-tadašnji direktor marketinga SAP West Balkans do.o. Firma B4B ovlašteni je distributer SAP softvera. Formalni šef i u toj firmi bio je Đorđe Talević. Autorica maila s početka teksta je Lamija Ćeremida, djevojački Radonja. Lamija je sestra Amine Radonja danas poznatije kao Amina Lagumdžija – supruga Zlatka Lagumdžije. Firma b4b isporučila je SAP Elektroprivredi BiH. Direktor Elektroprivrede BiH tada je bio Elvedin Grabovica. Asistent Zlatka Ladumdžije.

Dakle, nepuna dva mjeseca nakon što je tadašnja SDP-ova Vlada FBiH imenovala Elvedina Grabovicu za generalnog direktora Elektroprivrede BiH, to javno poduzeća dodijelilo je firmi b4b posao vrijedan skoro 6 milijuna maraka. Četiri mjeseca kasnije, svastika tadašnjeg predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije obavještava direktora marketinga firme koja je dobila posao da na račun njene privatne firme ''još nije legao novac''.

''Davno je to bilo. Ne sjećam se svih detalja'', kaže u četvrtak Lamija Ćeremida Žurnalu nakon upita je li imala ikakve poslovne veze sa firmama b4b i SAP.

Malo kasnije, tijekom razgovora, prisjetit će se da je njena firma M.P.M Plus radila promocije za ''b4b'' i ''SAP''.

''Organizirali smo neke događaje za njih'', potvrdit će Lamija Ćeremida, formalna suvlasnica firme M.P.M. Plus.

Njena poslovna partnerica je njena sestra Amina Lagumdžija. Mjesec dana nakon što je SDP, sa Zlatkom Lagumdžijom na čelu, uspio formirati Vladu Federacije, u travnju 2011. godine, prema sudskom Rješenju, Amina Lagumdžija je svoju firmu Ars Creativa pripojila firmi u vlasništvu Lamije Ćeremida, pa su tako sestre postale suvlasnice firme M.P.M. Plus. Upravo je ova firma kasnije dobivala marketinške poslove od kompanija koje su dobivale milijunske poslove od javnih tvrtki kojima su upravljali SDP-ovi kadrovi, piše Žurnal.

Samo od Lagumdžijinog asistenta Elvedina Grabovice, kao generalnog direktora Elekroprivrede BiH, ''b4b'' je dobio ugovore vrijedne najmanje 10 milijuna maraka. Nakon prvog ugovora vrijednog skoro 6 milijuna maraka, Lagumdžijina svastika i supruga od spomenute firme ''očekivale su priliv novca''. Da poslovna suradnja između firme ''b4b'' i firme u vlasništvu Amine Lagumdžija i Lamije Ćeremida nije trajala samo jednu godinu, dokazuju narudžbenice i fakture koje su u posjedu Žurnala.

Krajem listopada 2012. godine Elektroprivreda BiH dodijelila je firmi ''b4b'' ugovor vrijedan 734 tisuće maraka. Dogovoreni su poslovi ''održavanja SAP sustava'' koji su instalirani godinu ranije. Točno mjesec kasnije, na adresu firme u suvlasništvu supruge predsjednika SDP-a dolazi narudžbenica.

''Poštovani, molimo vas da za dan 29. studeni organizirajte godišnji tradicionalni skup SAP West Balkans. Skup će okupiti vodeće kompanije iz javnog i privatnog sektora u BiH, te će vodeći stručnjaci SAP-a i SAP partnerske kompanije b4b predstaviti najnovija SAP rješenja'', pisalo je u narudžbenici koju je Lamiji Ćeremida poslao Đorđe Talević.

Pet  dana kasnije, firma M.P.M Plus izdaje fakturu za ugovorene poslove prema kojoj je SAP bio dužan isplatiti oko 1500 eura, piše Žurnal.

''Ne sjećam se svega. Davno je to bilo'', ponovit  će Lamija Ćeremida nakon što smo je upitali koliko je imala transakcija sa kompanijama b4b i SAP. Tragovi u bankama i dalje postoje, a policija već izuzima dokumentaciju koja se odnosi na ugovor firme b4b sa Elektroprivredom BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close