Zoki ne staje

Milanović nastavlja: Srbi imaju problem s kolonijalnim upravljanjem BiH

Milanović je rekao da su "tzv. srpska strana i HDZ BiH optuženi da su htjeli ukinuti Inzkovu kolonijalnu odluku o tome da je negiranje genocida u Srebrenici, što sam ja sto puta nazvao genocidom, da je to kazneno djelo".
Vijesti / Politika | 09. 12. 2021. u 19:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da srpska strana u BiH ima problem s "kolonijalnim načinom" upravljanja tom zemljom i iskazao "potpuno razumijevanje" s takvim stavom. 

To je još jedna predsjednikova ocjena stanja u BiH u sklopu polemike o genocidu u Srebrenici koja je zadnjih dana uzburkala javnost u obje zemlje i izazvala mnogo reakcija. 

Milanović je početkom tjedna izazvao oštre reakcije nakon što je izjavio da je u Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba 1995. ubile osam tisuća Bošnjaka, bio genocid, ali da onda za teže zločine, poput stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu, treba izmisliti novi naziv.

U četvrtak je, nakon dodjele odlikovanja Jadranki Kosor, reagirao i na pismo civilnih udruga koje su ga zbog toga stavile uz bok Ratku Mladiću i prozvale ga da je "prešao na mračnu stranu". 

Otvoreno pismo Centra za mirovne studije i još 17 organizacija civilnog društva prozvalo je predsjednika, između ostalog, za relativiziranje genocida u Srebrenici i dodatnu viktimizaciju žrtava. 

"Prošli tjedan, jeste primijetili što se dogodilo u parlamentu BiH u Sarajevu?", zapitao je na početku reakcije Milanović novinare.

"Taj slučaj zaslužuje posebnu pozornost hrvatske javnosti, BiH javnost dobro zna o čemu se radi da ne bi opet bilo da mi lekcije dijele oni koji nikad nisu ni otišli u Srebrenicu. I da preko noći postanem dio osovine zla u kojoj su Tuđman, Milošević, Mladić i još par imena. To je ekipa iz Zagreba. Zar to stvarno misle, da su Tuđman i Mladić isto?", rekao je Milanović. 

Milanović je rekao da su "tzv. srpska strana i HDZ BiH optuženi da su htjeli ukinuti Inzkovu kolonijalnu odluku o tome da je negiranje genocida u Srebrenici, što sam ja sto puta nazvao genocidom, da je to kazneno djelo".

"Normalnom čovjeku s imalo skepse to smrdi. Ajde Srbi, ali gdje je tu HDZ BIH? (Dragan) Čović? Zašto bi oni to radili? To je samoubojstvo. Istina je malo drukčija", kazao je.

"Istina je ta da su uz posredovanje i nagovaranje međunarodne zajednice prihvatili prijedlog da tu odluku ukinu da bi donijeli novu odluku istog sadržaja zato što srpska strana, koju potpuno razumijem, ima problem s kolonijalnim načinom upravljanja BiH", rekao je hrvatski predsjednik. 

"Nekakav prokurator Judeje, Inzko ili kako god se zove, donosi odluke sa snagom ustava. To ne može biti. Ideja je bila da se pokaže jednak politički stav, ali u proceduri BiH, ne kolonijalne uprave. I tu su im hrvatski predstavnici, što bi se reklo, dali ruke", rekao je Milanović. 

Hrvatski predsjednik je dodao da ga to podsjeća na "najniže uličarske fore". 

"Samo time sam bio motiviran kad sam govorio o Srebrenici jer imamo posla s ljudima koji lažu, varaju, kradu. Koji su se zatvorili u svoju bačvu, koji imaju vrlo mutnu povijest", rekao je hrvatski predsjednik i objasnio da pritom misli na bošnjačkog člana predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. 

"Džaferović je bio hostesa mudžahedinima, to je stari udbaš. To je član predsjedništva? To je manipulator do manipulatora. Žao mi je što je Čović na to nasjeo, a opet mi nije žao" i dodao da nema predrasude prema Bošnjacima, ali prema ljudima poput Džaferovića ima.

Na kraju je pozvao javnost da obrati pažnju na pismo civilnih udruga "u kojem u isti koš stavljaju Tuđmana i Mladića".

"Što je to? Pa to je govor Džaferovića, tako Džaferović govori", rekao je Milanović, prenosi Hina. 

Kopirati
Drag cursor here to close