Reagiranje

Milanović: Hrvatska mora zaštititi Čavaru

Ako tko brani daytonski Ustav BiH i istinski demokratske procese - koji podrazumijevaju legitimno biranje i predstavljanje u tijelima vlasti - onda su to, kazao je Milanović, predstavnici Hrvata u BiH.
Vijesti / Politika | 07. 06. 2022. u 17:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvođenje američkih sankcija predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari "bahato je teroriziranje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda" u toj zemlji te ga Hrvatska treba zaštititi, rekao je u utorak predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, piše Fena.

Američko ministarstvo financija u ponedjeljak je na popis sankcioniranih dužnosnika u Bosni i Hercegovini dodalo dužnosnika HDZ-a BiH i predsjednika F BiH Marinka Čavaru te ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića iz SNSD-a Milorada Dodika s objašnjenjem da su 'slijedili etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana BiH', te potkopavali Daytonski mirovni sporazum.

Dan kasnije Milanović je priopćenjem to prozvao "bahatim teroriziranjem legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH" kojemu Hrvatska "mora pružiti svu potrebnu zaštitu".

"Obrazloženje tih sankcija, poput tvrdnji da Čavara podriva Daytonski sporazum, politički je nepismeno i baš cinično jer je u podrivanju slova i duha tog sporazuma svoje prste imala i još ima i američka diplomacija s visokim predstavnicima za BiH", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Ako tko brani daytonski Ustav BiH i istinski demokratske procese - koji podrazumijevaju legitimno biranje i predstavljanje u tijelima vlasti - onda su to, kazao je Milanović, predstavnici Hrvata u BiH kojima "međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prijete i sankcioniraju ih.

Kopirati
Drag cursor here to close