Obljetnica u Kninu

Milanović: Bez hrvatske pobjede ne bi bilo ni Daytonskog sporazuma

Predsjednik i vrhovni zapovjednik na početku svečanog govora pozdravio je visoke goste, vojnike, ali i "braću po oružju" iz HVO-a te poručio da takve obljetnice služe da bi se utvrdila istina.
Vijesti / Politika | 05. 08. 2023. u 12:37 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je u subotu u povodu proslave Dana pobjede i 28. obljetnice VRO Oluje da bez hrvatske pobjede ne bi bilo Daytonskog mirovnog sporazuma te naglasio da se u Knin ljudi i dalje vraćaju, što je rezultat rada svih Vlada i raspoloženja u hrvatskom narodu.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik na početku svečanog govora pozdravio je visoke goste, vojnike, ali i "braću po oružju" iz HVO-a te poručio da takve obljetnice služe da bi se utvrdila istina.

"Istina je voda duboka. Ne vidi je svatko na isti način. Ne vide je jučer u Prijedoru, nažalost. Od svih mjesta, odabrali su Prijedor gdje je ubijeno nekoliko tisuća muslimana i Hrvata 1992. godine i to nije lijepo. Bit ću vrlo blag - to je pogrešno", rekao je Milanović.

Time se osvrnuo na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je izjavio u petak u Prijedoru u Bosni i Hercegovini kako je "Oluja" bila najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata, dok je predsjednik RS-a Milorad Dodik tu operaciju nazvao udruženim zločinačkim pothvatom za koji je okrivio Hrvatsku, ali i SAD.

"Pobjeda je bila velika i bila je teška. Kad govorimo o istini, istina treba biti izrečena u cijelosti. Hrvatska pobjeda je omogućila Daytonski mirovni sporazum, ali to je vrlo defenzivna tvrdnja. Nije ga omogućila, nego ga bez nje ne bi bilo", poručio je Milanović.

"Bez poraza tadašnjeg neprijatelja, ne bi bilo ništa od francuskih i britanskih bombardera koji su uzaludno udarali po neprijatelju nekoliko tjedana i nikada ih se ne bi natjeralo za pregovarački stol", dodao je.

Naveo je kako to neki drugi tako ne vide, ali da je njegova dužnost da to cijelo vrijeme ponavlja kako bismo sami sebe više poštivali i utvrdili da i "nismo baš nešto zgriješili, ništa više i ništa manje od običnog čovjeka i od obične zajednice".

Rekao je i da je hrvatski grad Knin nastao u prostoru koji nije "baš najnježniji za život", dodavši kako je ta zemlja za tvrde, teške i hrabre ljude koji su to kroz povijest dokazivali.

Kopirati
Drag cursor here to close