Sjednica Vlade FBiH

Mijenjaju se porezna pravila

Federalno ministarstvo financija je tražilo i dobilo tehničku pomoć Međunarodnog monetarnog fonda.
Vijesti / Politika | 03. 03. 2022. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na inicijativu Federalnog ministarstva financija, na sjednici održanoj u četvrtak u Sarajevu, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi FBiH.

Kako je obrazloženo, izmjene i dopune su nužne obzirom da je temeljni zakon donesen 2002. godine, a u međuvremenu su doneseni mnogi drugi zakoni s kojima ovaj temeljni zakon nije usuglašen.

Zbog značaja porezne administracije i potrebe temeljite rekonstrukcije, Federalno ministarstvo financija je tražilo i dobilo tehničku pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji će sagledati i analizirati sve procese u poreznoj administraciji, te predložiti neophodno restrukturiranje procesa i same organizacije Porezne uprave, a koji će poslužiti kao osnova za izradu sveobuhvatnog propisa.

Stoga su predložene izmjene s ciljem rješavanja postojećih prepreka u što kraćem roku.

Tako je predloženo usuglašavanje ovog sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, čime se izjednačava dodatak na plaću od 30 posto inspekcijskim tijelima, a među kojima je i Porezna uprava. Naime, odredbama važećeg Zakona o Poreznoj upravi ovaj dodatak je ograničen na 20 posto.

Nadalje, brisane su prekršajne odredbe u važećem zakonu koje se odnose na učesnike u platnom prometu - banke, jer je ovo propisano odredbama Zakona o unutarnjem platnom prometu.

Predlagač je, također, obrazložio da se ovim izmjenama i dopunama rukovodio načelima zakonitosti, pravičnosti i pravne sigurnosti.

Poštovano je i načelo po kojem je zabranjena diskriminacija inspektora jedne upravne organizacije u odnosu na inspektore drugih organa uprave i upravnih organizacija. Jednom od predloženih izmjena nastoji se osigurati ekonomičnost u postupku, jer faktički ne postoji potreba da za isti prekršaj obvezu nadzora, vođenja postupka i izricanja sankcija imaju dva organa, čime su uzrokovani i dvostruku administrativni troškovi.

Kopirati
Drag cursor here to close