Regija

Mesić: Problem je što Srbija nije doživjela katarzu

''Sad imate te nasljednike koji misle da je u svijetu sazrelo vrijeme da ponovo se dijeli BiH'' - upozorio je.
Vijesti / Politika | 06. 11. 2021. u 12:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problem naše regije, a on se kasnije reflektira i na druge je što poslije rata u vrijeme raspada Jugoslavije, Srbja, koja je započela rat, nije poslije rata doživjela katarzu, ocijenio je danas u razgovoru s novinarima u Bakuu bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

''I oni koji su došli na vlast u Srbiji nisu bili protiv Miloševića zato što je išao u rat, nego zbog toga što nije pobijedio u ratu'' - kazao je Mesić, jedan od sudionika 8. Baku foruma, javlja izvjestilac Fene iz glavnog grada Azerbejdžana.

Po njegovim riječima, na drugoj strani je Hrvatska koja je dobrim dijelom zadržla odnose koji su bii za vrijeme Tuđmana, koji je s Miloševićem zajedno dijelio BiH.

''Sad imate te nasljednike koji misle da je u svijetu sazrelo vrijeme da ponovo se dijeli BiH'' - upozorio je.

Istaknuo je i pitanje nepriznavanja Kosova u čemu je srpska politika "vrlo agresivna". Međutim, Kosovo je smatra on, "tehničko pitanje" i Srbija ni na koji način ne može doći do Kosova. "To je jedna iluzija".

Ali imamo pokušaje da se Crna Gora ponovo vrati u jedan odnos prema Srbiji.

''Probali su sa svim i sad su odlučili na vjerskom planu poremetiti odnose koji su uspostavljeni u Crnoj Gori. To je, čini mi se prolazno, ali sve to ostavlja veliku nervozu u regiji''- smatra Mesić

Tu dobrim dijelom krivom smatra i Europsku uniju, jer nije riješila neke svoje unutarnje probleme.

''Europska unija danas nema lidera koji ima viziju. Imate činovnike koji održavaju stvari, ali ne nude izlaz. Nemamo lidere koji će povući zemlje koje nisu u Eroskoj uniji da što brže uđu u EU. Na jednoj strani izgubio se entuzijazam onih koji žele u Evropsku uniju, a na drugoj stranu imate zamor od pridruživanja. Očito da ti lideri ne znaju da je subina Europe u njenom ujedinjavanju. Sve ovo zadržavanje proširenja Evropske unije šteti samoj EU i svjetskoj politici'' - zaključio je Mesić.

Kopirati
Drag cursor here to close