Razgovarali o suradnji

Mektić se požalio Nelsenu: Neefikasno pravosuđe tjera mlade

Mektić razgovarao s veleposlanikom SAD-a Ericom Nelsonom
Vijesti / Politika | 13. 03. 2019. u 17:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson razgovarali su danas u Sarajevu o ključnim političkim i sigurnosnim izazovima za BiH, te budućim oblastima suradnje između dviju država.

Mektić je kao najveći izazov za BiH naveo uspostavljanje vladavine prava, odnosno neovisnog i efikasnog pravosuđa, kao uvjeta za adekvatnu borbu protiv veoma raširene korupcije. Naglasio je da trenutno stanje u toj oblasti i činjenica da nema nijedne presude za ozbiljne koruptivne afere, ugrožava ekonomski napredak, odbija strane investitore i potiče mlade na sve masovniji odlazak iz BiH.

Veleposlanik Nelson je ovu godinu ocijenio kao veoma važnu za zajednički angažman SAD-a i EU za postizanje napretka u toj oblasti.

Mektić je naveo da su posljednjih godina u BiH postignuti značajni rezultati u borbi protiv terorizma, te naglasio dobru suradnju s partnerskim agencijama u SAD-u.

Također, tijekom sastanka je razgovarano i o borbi protiv trgovine ljudima. U cilju efikasnije zaštite žrtava trgovine ljudima planirano je objedinjavanje fondova koje izdvaja BiH.

Ministar Mektić je upoznao veleposlanika Nelsona i o trenutnoj situaciji s migrantima i planovima BiH da se suprotstavi očekivanom novom valu ilegalnih migranata, prvenstveno kroz povećanje broja policajaca i nabavku suvremene tehnike za efikasniju kontrolu i nadzor istočne granice BiH.

Također, razmijenjeni su stavovi oko usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana Bosne i Hercegovine za NATO, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close