Posjeta vojsci

Veleposlanik Nelson u Mostaru: Postrojbe OS BiH od velike su koristi u misijama protiv terorizma

Veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson sastao se danas s pukovnikom Zdravkom Rezom, zapovjednikom 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, i vojnicima iz brigade, te prisustvovao jednom dijelu obuke.
Vijesti / Flash | 08. 03. 2019. u 15:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru partnerstva između Nacionalne garde Marylanda i Oružanih snaga BiH, koje je bilo od izuzetne koristi i za BiH i za SAD tijekom 16 godina svog postojanja, pripadnici 175. krila sanitetske eskadrile zračnih snaga Nacionalne garde Maryland održali su medicinsku obuku za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ovakvi programi obuke pružaju pripadnicima Oružanih snaga BiH priliku da se upoznaju s vojnim metodama i tehnikama djelovanja oružanih snaga SAD, s ciljem pružanja pomoći BiH u ostvarenju njezinih sigurnosnih ciljeva. 

Veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson sastao se danas s pukovnikom Zdravkom Rezom, zapovjednikom 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, i vojnicima iz brigade, te prisustvovao jednom dijelu obuke. 



''Ovaj program medicinske obuke, koji za cilj ima obnoviti ranije stečeno znanje, koji su proveli pripadnici 175. sanitetske eskadrile zračnih snaga Nacionalne garde Marylanda,  savršen je primjer nastavka suradnje između Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Marylanda. Zahvaljujući ovakvim programima, pripadnici Oružanih snaga BiH spremni su da odgovore na niz medicinskih slučajeva u izvanrednim situacijama, što povećava njihovu operativnu spremnost, i u BiH, ali i van nje, dok pružaju podršku budućim angažmanima s SAD-om, NATO-om i NATO partnerima. Građani BiH mogu biti sigurni da su njihove Oružane snage sposobne brzo reagirati u svakoj vizanrednoj situaciji kako bi ljudi BiH bili sigurni'' kazao je Nelson. 

Svake godine, Europska komanda Oružanih snaga SAD-a i Ministarstvo odbrane BiH zajednički organiziraju oko 70 vojnih vježbi i događaja. Cilj ovog programa je razmjena  iskustava i poboljšanje interoperabilnosti između oružanih snaga SAD-a i BiH. U mnogim ovim aktivnostima učestvuje Nacionalna garda države Maryland, koja je povezana s BiH kroz Program država partnera. Program država partnera pruža podršku NATO Programu partnerstva za mir (PfP), uspostavljajući dugoročnu suradnju s jedinicama nacionalnih gardi i oružanim snagama zemlje članice PfP-a. Ovi događaji naglašavaju pozitivnu saradnju na polju sigurnosti između dviju oružanih snaga, priopćio je Ured za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD.

Zvizdić: Poruka američkog veleposlanika predstavlja nastavak podrške BiH

''Poruka veleposlanika Nelsona je bila jasna i nedvosmislena i predstavlja nastavak kontinuirane prijateljske podrške BiH, njezinom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, kao i europskim i NATO integracijama'', istaknuo je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Naglasio je da je zahvalan veleposlaniku Nelsonu na isticanju važnosti poštivanja vladavine prava, "što jeste i  mora ostati jedan od ključnih prioriteta rada Vijeća ministara i svih institucija BiH, kao i poticanju ostvarivanja većeg stupnja sigurnosti i prosperiteta u korist svih građana BiH". 

Istovremeno, izražava uvjerenje da će dobronamjerne poruke veleposlanika SAD-a u BiH jednako shvatiti sve političke snage u BiH kako ispunjenje uvjeta iz europske i NATO agende ne bi bilo dnevnopolitičko, već pitanje budućnosti BiH, naglašavajući kako "poruke veleposlanika Nelsona jasno ističu da reforme moramo provesti kako bi stvorili bolje i sigurnije društvo za sve građane".

Kopirati
Drag cursor here to close