Manjinski izbori

Hrvatska: Pripadnici nacionalnih manjina biraju svoje predstavnike i vijeća

Biraju 339 vijeća i 106 predstavnika u 201 jedinici: u 19 županija i Gradu Zagrebu, u 65 gradova i 116 općina.
Vijesti / Flash | 07. 05. 2023. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svih 840 biračkih mjesta na kojima pripadnici nacionalnih manjina biraju svoja vijeća i predstavnike u lokalnim sredinama otvoreno je u nedjelju u 7 sati, potvrdilo je Državno izborno povjerenstvo. Do 19 sati, kada se biračka mjesta zatvaraju, pravo birati svoja vijeća i predstavnike ima oko 235.000 birača.

Sva biračka mjesta su otvorena i izbori uredno teku, rekao je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski, piše Hina.

Biraju 339 vijeća i 106 predstavnika u 201 jedinici: u 19 županija i Gradu Zagrebu, u 65 gradova i 116 općina. Jedina županija u kojoj se izbori ne održavaju je Krapinsko-zagorska, jer tamo nije bilo pravovaljanih kandidatura.

14 nacionalnih manjina

Vijeće bira 14 nacionalnih manjina, a predstavnike njih 19, piše Hina.

Državno izborno povjerenstvo pozvalo je pripadnike nacionalnih manjina da izađu na izbore i da prije odlaska na biračko mjesto provjere njegovu adresu. Te su adrese dostupne na mrežnim stranicama DIP-a ili na stranicama općina i gradova u kojima se izbori održavaju.

Kakvo su zanimanje za izbore pokazali pripadnici nacionalnih manjina, vidjet će se u podne kada će DIP objaviti prve rezultate o odazivu.

Procjenjuje se da je na provedbi današnjih izbora angažirano oko 6000 osoba te da će stajati oko milijun i pol eura.

Primorsko-goranska županija

Novinarka Nikolina Gerek javljajući se s izbornog mjesta u Rijeci kazala je da će ondje samo nacionalna manjina Mađara izabrati svog predstavnika, a predstavnici osam nacionalnih manjina izabrat će kandidate u vijećima.

''Izlaznost, kako se pokazalo prije četiri godine, nije velika, samo 10%. Ovi izbori jako su važni za nacionalne manjine, zato što njihovi predstavnici i kandidati u vijećima nastoje održati kulturu, identitet i tradiciju nacionalnih manjina i tako obogaćuju zajednicu'', istaknula je Gerek.

Varaždinska i Međimurska županija

Na prijašnjim izborima odaziv je bio slab, a čini se da je tako i ovoga puta u Varaždinu, kazala je novinarka Sara Badžek javljajući se s jednog do izbornih mjesta u tom gradu.

U Varaždinu svoje vijeće bira srpska nacionalna manjina, a predstavnika albanska nacionalna manjina. Na županijskoj razini bira se vijeće romske nacionalne manjine, a predstavnike biraju albanska, bošnjačka, srpska i slovenska nacionalna manjina.

U Međimurskoj županiji se bira na županijskoj razini vijeće romske nacionalne manjine, a predstavnike biraju predstavnici albanske, slovenske, srpske i ruske nacionalne manjine.

Kopirati
Drag cursor here to close