MVP Rusije

Marija Zaharova: Rješenje za krizu u BiH je povlačenje Inzkove odluke

“Rusija kao država-garant Daytonskog mirovnog sporazuma i članica Vijeća za provođenje mira ovaj događaj smatra neprikrivenim napadom na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i ovlaštenja vlasti”
Vijesti / Politika | 29. 09. 2021. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova ocijenila je kako bi najbolje rješenje za izlazak iz unutarnje političke krize u Bosni i Hercegovini bilo ukidanje usvojenih amandmana koji predviđaju kaznenu odgovornost za negiranje genocida u Srebrenici.

“Rusija kao država-garant Daytonskog mirovnog sporazuma i članica Vijeća za provođenje mira ovaj događaj smatra neprikrivenim napadom na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i ovlaštenja vlasti”, navodi se u priopćenju Zaharove, objavljenom na stranici Ministarstva vanjskih poslova Rusije, prenosi N1.

Ona je zaključila da je Moskva sigurna da se zakonodavne izmjene u demokratskoj i pravnoj državi kakva je, nesumnjivo, Bosna i Hercegovina, vrše utvrđenom parlamentarnom procedurom.

“Uz pomoć amandmana, Inzko je nastojao da očisti politički prostor BiH od ‘nezgodnih’ političara u cilju preoblikovanja državnog uređenja zemlje suprotno postulatima Daytonskog mirovnog sporazuma”, dodala je Marija Zaharova.

Ona je istaknula da “incident s Inzkovom samovoljom jasno potvrđuje opravdanost dosljednog stava Rusije u korist ukidanja institucije vanjskog tutorstva nad BiH koja samo stvara probleme i potkopava mir i stabilnost u zemlji”.

“U potpunosti razumijemo val narodnog nezadovoljstva u BiH, a posebno u Republici Srpskoj uslijed voluntarističkih akcija `vanjskog upravitelja`”, navela je Marija Zaharova.

Ona je ukazala da odgovornost za ono što se dogodilo i za dalji razvoj situacije u potpunosti snosi Inzko i “njegovi huškači”.

“Nadamo se da će unutarnja politička kriza, koja je izazvala odbijanje svih Srba, uključujući opoziciju, da sudjeluje u radu zajedničkih organa u BiH, biti riješena. Najbolji izlazak iz situacije je povlačenje Inzkove nezakonite odluke”, poručila je Zaharova.

Kopirati
Drag cursor here to close