IGK

Kaznena prijava protiv Milorada Dodika zbog negiranja genocida

Stupanjem na snagu odluke o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine prvi put imamo pravni osnov i zakonsko uporište da se prijavljuju oni koji javno negiraju genocid u Srebrenici, navode iz IGK.
Vijesti / Flash | 31. 08. 2021. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK), je podnio kaznenu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

Stupanjem na snagu odluke o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine prvi put imamo pravni osnov i zakonsko uporište da se prijavljuju oni koji javno negiraju genocid u Srebrenici, navode iz IGK.

“Svojim postupanjem osumnjičeni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je sa ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno javno negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova. Osumnjičeni je tako nanio bol preživjelim žrtvama genocida, degradirao sudsku, znanstvenu i povijesnu istinu o genocidu, omalovažio pravdu i ponizio međunarodno pravo i međunarodne institucije”, navodi se u kaznenoj prijavi. Kao dokaz iznijetih tvrdnji IGK predaje Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine materijalni dokaz o najmanje tri javna negiranja genocida u Srebrenici od strane Milorada Dodika poslije stupanja na snagu odluke o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine”, stoji u prijavi.

U obrazloženju prijave IGK je između ostalog naveo da je osumnjičeni svojim postupanjem, s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno javno negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, na koji način je počinio kazneno djelo iz člana 145a stav (3) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine (Zakon o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine objavljen u “Službenom glasniku BiH”, broj: 46/21).

“Negiranje genocida u Srebrenici u posmatranom vremenskom periodu, najmanje tri puta od strane osumnjičenog je nedvosmisleno svjesno kršenje odredbe člana 145a stav (3) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Član 145a stav (3) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine glasi: ‘(3) Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. avgusta 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina'”, navode.

Zbog svega navedenog, IGK smtara da postoji osnovana sumnja da su u javnom djelovanju osumnjičenog Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, ostvarena sva bitna obilježja kaznenog djela iz odredbe člana 145a stav (3) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

“IGK je od Tužiteljstva Bosne i Hercegovine zatražio da poduzme sve Zakonom predviđene radnje i aktivosti te protiv osimnjičenog pokrene kazneni postupak u skladu sa Zakonom. Zagovaranjem negiranja genocida Dodik cijelom srpskom narodu nameće kolektivnu krivicu mada on to predstavlja kao obranu nacionalnog interesa”, stoji u priopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Kopirati
Drag cursor here to close