Dom naroda

Majkić, Pakistan i migranti naljutili Izetbegovića pa napustio sjednicu

Inicijativa je to izaslanika Kluba Bošnjaka Denisa Bećirovića (SDP) koji je u obraćanju kazao da je migrantska kriza ozbiljan problem te je krajnje vrijeme da se tako ozbiljno pitanje počne rješavati...
Vijesti / Politika | 11. 06. 2020. u 15:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su na današnjoj sjednici zadužiti Vijeće ministara BiH da dostavi informaciju o razmjerima migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu i BiH s prijedlogom konkretnih mjera za rješavanje te krize, ali su usvojili zaključak koji propisuje održavanje zajedničke sjednice oba doma o tom pitanju.

Povećati proračun Graničnoj policiji

Inicijativa je to izaslanika Kluba Bošnjaka Denisa Bećirovića (SDP) koji je u obraćanju kazao da je migrantska kriza ozbiljan problem te je krajnje vrijeme da se tako ozbiljno pitanje počne rješavati, podsjećajući da je ovu inicijativu uputio u parlamentarnu proceduru još 16. listopada prošle godine.

''Trebalo je osam mjeseci da bismo imali to danas na dnevnom redu, da je sreće, za pet dana bismo o tome raspravljali s obzirom na stanje. Moramo reći kako se čuva državna granica, ima li krijumčarenja, ali i šta je učinjeno da se to onemogući'', rekao je Bećirović.

Za izaslanicu Kluba Hrvata Marinu Pendeš (HDZ) inicijativa nije način da se rješava ovo pitanje nego je potrebno povećati proračun Graničnoj policiji, dodajući da se taj problem mora rješavati na istočnoj granici.

Dodala je da se traži cjelokupna informacija od Vijeća ministara BiH u kojem trenutno nema ministra sigurnosti nakon što je Fahrudin Radončić podnio ostavku na to mjesto, a s tim se složila izaslanica Kluba Srba Dušanka Majkić (SNSD) uz opasku da su Bošnjaci snose najveću odgovornost za ovakvo stanje.

Radončić nije imao podršku Bošnjaka

Kaže da je bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić uložio energiju da se riješi pitanje povećanog priliva migranata, ali Majkić tvrdi da nije imao podršku Bošnjaka jer je pakistanski veleposlanik u BiH imao više podrške od njega.

Dopredsjedavajući Doma Bakir Izetbegović (SDA) upozorio je Majkić da 99 posto problema migranata snosi Federacija BiH te da on ne optužuje srpski narod što migrante tjera u FBiH i izvan Republike Srpske te ju je pozvao da kaže šta to nije uradio bošnjački establišment.

Pozvao ju je i da javno kaže šta je krivica pakistanskog veleposlanika, a Majkić je optužila ''bošnjačku stranku SDA da pitanje migracija ne želi riješiti dodajući da je propao pokušaj da se pakistanske migrante vrati u domovinu''.

''Vi kažete vjerovatno SDA i temeljite svoje izlaganje na bazi onoga što sumnjate i pretpostavljate na bazi toga što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio veleposlanika nakon što mu je zaprijećeno da bude persona non grata i ništa niste konkretno rekli'', odgovorio je Izetbegović.

Napuštanje sjednice

Istaknuo je da ne može dopustiti da besmislice koje su izrečene ostanu nerazjašnjene. Podvukao je da su preko Turske, Grčke, Srbije, Makedonije i drugih zemalja prošli migranti koji sada prolaze kroz BiH gdje je izrečeno da su bošnjački predstavnici krivi za to i upitao je li netko optužio predsjednike ovih država što migranti prolaze kroz njih.

''Da li se itko prema njima odnosio šovinistički kako se prema migrantima ovdje neki odnose, da se kaže da je to muslimanski narod i hajte vi kod Bošnjaka. U Srbiji predsjednik Aleksandar Vučić to nije rekao hajte vi u Sandžak, a onda optužite jedan narod i njegove predstavnike za to. To je potpuna besmislica ne mogu ostaviti da se na tome završi'', kazao je Izetbegović i napustio sjednicu.

Dopredsjedavajući Doma Dragan Čović (HDZ) upozorio je na ozbiljne razmjere ove krize te je kazao da migrantska kriza nije teret bošnjačkog naroda i ''tko god to kaže to ne odgovara stvarnosti, ali istina je da područja gdje najviše žive Bošnjaci ispaštaju zbog ovoga to je točno''.

''Istina je i da većina ili svi migranti koji ulaze u BiH su s područja zemalja koje možemo povezati na neki način sa islamskom vjerom što unosi spekulacije o kojima mi danas ne bismo trebali raspravljati nego tražiti rješenja'', zaključio je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close