"Više niste dobrodošli"

Majke Srebrenice o Milanoviću: Nacionalist i nedorastao političar

"Želimo Vam poručiti da Vi, više niste dobro došli u Srebrenicu", istaknuli su iz Udruženja.
Vijesti / Politika | 14. 09. 2022. u 10:10 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović negirao genocid u Srebrenici prije dva dana tijekom poslovnog ručka u Sloveniji, oglasilo se Udruženje žrtava i svjedoka genocida i udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa". Naime, uputili su pismo Milanoviću.

"Gospodine Milanoviću, bili ste u šoku, kada ste 2012. godine, došli u Srebrenicu na komemoraciju i dženazu žrtvama genocida, niste mogli sebi objasniti da se dogodio genocid na kraju 21 vijeka, niste mogli vjerovati da je to mogao ljudski um počiniti, ali ste vidjeli da jeste. Žalosno je da nakon svega, danas, vrijeđate žrtve genocida i majke Srebrenice, a tko nema poštovanje prema tuđoj majci, nema ni prema vlastitoj", napisali su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa.

"Niste dobrodošli" 

Kako ističu, poruke koje Milanović šalje govore da je "nacionalist i nedorastao političar današnjoj Europi".

"Majke Srebrenice su obišle sva stratišta u Republici Hrvatskoj od Vukovara do Pakraca i suosjećaju sa žrtvama agresije na Republiku Hrvatsku. Želimo Vam poručiti da Vi, više niste dobro došli u Srebrenicu", istaknuli su iz Udruženja.

Podsjetimo, neprovjereno pisanje srbijanskog dnevnika Danas u kojem se tvrdi da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović okupljenima na ručku tijekom susreta Brdo-Brijuni rekao kako ''ima raznih vrsta genocida, ali u Srebrenici nije bio genocid''.

Reakcije političara iz bh. javnosti su se nizale.

''Podsjećamo da smo 21. ožujka 2021. tražili da se Zorana Milanovića proglasi personom non grata u Bosni i Hercegovini. Razlog je bio taj što je ponižavao bosanskohercegovačke žrtve pandemije. Od tada je izjavio na desetine fašističkih izjava o Bosancima i Hercegovcima, a negiranje genocida je vrhunac njegove mržnje ispoljene prema našim građankama i građanima'' kazao je Damir Arnaut iz Naše stranke.

"Jesam i ponovit ću" 

''Zoran Milanović bi bio obična ljudska slina kad ne bi bio fašističko smeće. I evo zašto vam Izborni zakon nikad neće proći: jer ovaj put znamo da je to uvod u novu i masovniju Srebrenicu. I da, @Ured_PRH, jebem vam mater'', napisao je Emir Suljagić na Twitteru te nekoliko sati nakon ponovio rečeno:

"Da, jesam. I ponovo ću. I svaki put ću. Mi nismo kerovi i nećemo podvijati rep i pružati ruku gamadi koja negira Srebrenicu dok sprema novu Srebrenicu".

Zanimljivo je da članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, koji su bili na ovom summitu nisu u svojim reagiranjima nakon sastanka spomenuli bilo kakvu izjavu Milanovića o Srebrenici. Sporno im je bilo samo to što je Milanović tražio da se u deklaraciju sa summita uvrsti i poštivanje konstitutivnosti što je odbijeno uz poruku da je to unutarnja stvar koju moraju riješiti politički akteri u BiH.

Portal Bljesak.info zatražio je očitovanje Ureda predsjednika RH o ovom slučaju.

Kopirati
Drag cursor here to close