Pobornik obiteljskih vrijednosti

Političar koji se borio protiv gay-prava pao zbog gay-zabave

"Postupci našeg kolege Jozsefa Szajera nespojivi su s vrijednostima naše političke obitelji", rekao je Orban, a njegove riječi prenio list Magyar Nemzet.
Vijesti / Politika | 02. 12. 2020. u 21:20 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarski političar Jozsef Szajer napustio je vladajuću stranku Fidesz premijera Viktora Orbana nakon što je pokušao pobjeći s gay partija u Bruxellesu za vrijeme "lockdowna" spuštanjem niz žlijeb. 

Orban je za list Magyar Nemzet rekao da se Szajerov postupak "ne može opravdati" i da se kosi s vrijednostima Fidesza koji se predstavlja kao pobornik tradicionalnih kršćanskih i obiteljskih vrijednosti.

Szajer je jedan od utemeljitelja Fidesza i bio je Orbanov suradnik više od 30 godina.

Bio je vodeća snaga Fidesza u Europskom parlamentu i imao je ključnu ulogu u izmjeni mađarskog ustava nakon Orbanove pobjede na izborima 2010.

"Postupci našeg kolege Jozsefa Szajera nespojivi su s vrijednostima naše političke obitelji", rekao je Orban, a njegove riječi prenio list Magyar Nemzet.

"Nećemo zaboraviti niti odbaciti njegovih 30 godina rada, ali njegov čin je neprihvatljiv i ne može se opravdati. Donio je jedinu moguću primjerenu odluku kad se ispričao, podnio ostavku na mjesto eurozastupnika i napustio Fidesz", dodao je Orban.

Szajer je u nedjelju podnio ostavku na mjesto zastupnika EP-a, a u utorak se u priopćenju ispričao obitelji, kolegama i biračima te poručio da žali što je prekršio belgijske mjere protiv koronavirusa.

Dvadesetak ljudi, uključujući Szajera i zasad nepoznate diplomate, novčano je kažnjeno zbog toga što su u petak navečer bili na privatnoj zabavi na kojoj je bilo seksa, droge i alkohola. Policija je kod Szajera pronašla drogu.

"Nisam koristio droge, policajcima sam rekao da sam spreman ići na test za droge. Policija je rekla da je pronađena jedna tableta ecstasyja, ali to nije moja, nemam pojma tko mi je to podmetnuo", rekao je.

Politički analitičari smatraju da bi incident mogao naštetiti Orbanu čija se konzervativna vlada zalaže za kršćanske i obiteljske vrijednosti te jača svoju retoriku protiv LGBT zajednice.

Incident je izbio u osjetljivom trenutku za Orbana koji je u sukobu s Bruxellesom zbog uvjetovanja europskih sredstava poštivanjem vladavine prava.

Kopirati
Drag cursor here to close