Zvizdić – Orban

Mađarska i BiH trebaju jačati ekonomsku i gospodarsku suradnju

Neupitna podrška euroatlantskim integracijama BiH
Vijesti / Politika | 28. 11. 2017. u 15:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas u Budimpešti sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o unapređenju ekonomske suradnje i bilateralnih odnosa.

Sugovornici su se složili da su politički odnosi dvije prijateljske zemlje odlični, a bilateralna suradnja intenzivirana putem kontinuirane suradnje institucija i zajedničkih tijela.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo potrebu jačanja ekonomske i gospodarske suradnje dvije zemlje. Ukazao je na komparativne prednosti Bosne i Hercegovine za investitore, upoznao premijera Orbana sa napretkom BiH na europskom putu i istaknuo značaj redovnog održavanja foruma privrednika BiH i Mađarske, kao i suradnje gospodarskih komora.

Pozdravio je uspostavu stalne avio-linije Budimpešta – Sarajevo i osnivanje zajedničkog Poslovnog vijeća istaknuvši da će ti potezi doprinijeti jačanju ekonomskih, poslovnih i kulturnih veza dviju zemalja, kao i promociji turizma.

Premijer Orban je pozdravio napredak BiH na europskom putu i izrazio punu podršku Mađarske euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine. Ohrabrio je vlasti u Bosni i Hercegovini da nastave s reformskim procesima koji će zemlju približiti EU i izrazio nadu da će BiH uskoro dobiti status kandidata.

Rekao je da Bosna i Hercegovina u mađarskoj vanjskoj politici ima status ''počasnog susjeda'' i da će ostati među vanjsko-političkim prioritetima mađarskog djelovanja unutar EU, koje je snažno usmjereno daljnjem proširenju.

Predsjedavajući Zvizdić je zahvalio premijeru Orbanu i Mađarskoj na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, posebno u okvirima institucija EU.

Izrazio je zanimanje bh. strane za sudjelovanjem u EU projektima prekogranične suradnje sa Mađarskom, kao i zajedničkim izvoznim nastupima kompanija iz BiH i Mađarske na trećim tržištima.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je čestitao mađarskom kolegi na izvanrednoj organizaciji 6. Samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Europe sa premijerom NR Kine (16+1) koji se održao u Budimpešti, kao i 7. Ekonomsko-trgovinskog foruma gospodarstvenika iz zemalja sudionica.

Sastanku su nazočili zamjenik predsjedavajućeg VMBiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i  veleposlanik BiH u Mađarskoj Aleksandar Dragičević, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close