Neučinkovito

MMF raspalio po pravosuđu u BiH

Čak i u odnosu na susjedne zemlje, pravosuđe u BiH je slabo, a i percepcija javnosti je u skladu s takvim ocjenama.
Vijesti / Politika | 27. 11. 2017. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravosuđe u BiH je slabo i fragmentirano, a međuetnički sukobi i komplicirana unutarnja struktura sprječavaju implementaciju reformi, uključujući i odluku "Sejdić i Finci", navedeno je u Izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda o stanju bh. institucija, objavile su Nezavisne novine.

"Od 2006. reforma pravosuđa je izgubila zamah, nakon što je došlo do poboljšanja prikupljanja unutarnjih prihoda i smanjenje interesa međunarodnih aktera. Međunarodna zajednica smanjila je izravno angažiranje OHR-a u korist europskog pristupa. Reforme su zastale, a paket ustavnih promjena poražen u državnom parlamentu", navedeno je u izvještaju. Upozoravaju i na to da je pravosuđe slabo i zbog institucionalne fragmentiranosti i činjenice da entitetski zakoni nisu horizontalno harmonizirani.

Presude se ne provode

"Sudske presude se često ne provode, pa zbog toga tužitelji ponavljaju procese. Mnogi vide suce sklonima da donose presude u liniji s političkim strankama koje predstavljaju njihovu etničku grupu. Kvaliteta presuda u ekonomskim i financijskim predmetima je često veoma slaba, a mnogi suci dosuđuju odštete bez rješavanja uzročnika problema. Svi međunarodni parametri ukazuju na slabost pravosudnog sustava BiH", navedeno je u izvještaju.

Kako ističu, čak i u odnosu na susjedne zemlje, pravosuđe u BiH je slabo, a i percepcija javnosti je u skladu s takvim ocjenama.

"Reforma pravosuđa sada je opet u fokusu uz podršku EU, ali ishod reformi je neizvjestan. Godine 2015. vlasti su usvojile Reformsku agendu s ciljem poboljšanja vladavine prava koju podržavaju međunarodni partneri BiH, predvođeni od strane EU. Opipljiv napredak reformi je neophodan uvjet za kandidatski status BiH. MMF-ov produženi aranžman, koji je odobren 2016, pomaže implementaciji agende kroz jačanje državnih razvojnih banaka i javnih poduzeća", navedeno je u izvještaju.

Iz bh. misije Organizacije za europsku bezbjednost i suradnju (OESS) ističu kako je zbog unapređenja pravosuđa u BiH pokrenut projekat Procjena potreba pravosuđa za efikasno procesuiranje predmeta korupcije kroz praćenje rada na krivičnim predmetima. Podsjećaju da je u pitanju dvogodišnji projekat Misije OEBS-a koji ima za cilj unapređenje rada tužilaštava i sudova u BiH na predmetima korupcije.

Ustupljeni predmeti korupcije

"Cilj projekta je utvrđivanje i analiza konkretnih problema i nedostataka u procesuiranju predmeta korupcije, kroz praćenje suđenja u predmetima korupcije, reviziju spisa predmeta, razgovore sa sucima, tužiteljima i drugim relevantnim akterima", naveli su.

Dodaju da Misija trenutno radi na finalizaciji privremenog izvještaja, koji će biti objavljen početkom 2018. godine.

"U ovom izvještaju bit će predstavljena analiza predmeta okončanih od 2010. godine do jeseni 2017. godine, s utvrđenim problemima i njihovim glavnim uzrocima u okviru relevantnog zakonodavstva, djelotvornošću rada relevantnih institucija i kapacitetima sudaca i tužitelja, u odnosu na međunarodne standarde i najbolje prakse", naveli su, uz napomenu da će konačni izvještaj biti objavljen do kraja sljedeće godine, s preporukama domaćim i međunarodnim akterima.

"Snažnog smo uvjerenja da su vlasti, parlamenti i pravni stručnjaci u BiH i dalje posvećeni jačanju borbe protiv korupcije te da će uzeti u obzir preporuke misije", navedeno je.

Nezavisne novine navode kako su i iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća poslali šturi odgovor na pitanje o realizaciji ovog projekta.

"VSTS BiH je konsultantu Misije OESS-a u BiH dostavio set podataka o sudskim i tužiteljskim predmetima u vezi s krivičnim djelima korupcije", objasnili su.

Kopirati
Drag cursor here to close