Događanja u svijetu

Mađarska snažno protiv novog EU pakta o migracijama

Sporazum se ne bavi problemom azila i neće zaustaviti ilegalnu migraciju, rekao je državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Mađarske Bence Retvari
Vijesti / Svijet | 30. 09. 2023. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarska je u petak ponovila oštro protivljenje novom migrantskom sporazumu Europske unije (EU) koji je usvojilo Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA) u srpnju, priopćeno je iz ureda premijera, javlja Anadolu.

Sporazum se ne bavi problemom azila i neće zaustaviti ilegalnu migraciju, rekao je državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Mađarske Bence Retvari.

“Mađarska odbacuje promigrantski prijedlog Bruxellesa“, rekao je Retvari, tvrdeći da će pakt, koji je nazvao potencijalnim magnetom za migrante, otvoriti vrata novoj masovnoj ilegalnoj migraciji u Europu.

Retvari je istakao da će sporazum, o kojem se trenutno raspravlja, dugoročno definisati budućnost Europe, sigurnost, ekonomsku konkurentnost i sastav njenog stanovništva, ako bude usvojen.

Zemlje članice EU-a će morati da prihvate početnu kvotu od 30.000 migranata iz zemalja koje su izložene pritisku neregularnih migracija s Bliskog istoka i Afrike, uključujući Grčku i Italiju, ili da plate oko 22.000 eura za svakog neprihvaćenog migranta, navodi se u sporazumu.

Poljska i Mađarska bile su protiv novih pravila, ali su nadglasane.

Kopirati
Drag cursor here to close