Ekonomske mjere

Italija priprema odgovor velikom udaru

Ministar gospodarstva Roberto Gualtieri rekao je da će "središte vladina plana biti ulaganja" u školstvo, znanost i inovacije. Zemlja mora donijeti strateške odluke...
Gospodarstvo / Flash | 14. 06. 2020. u 07:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski premijer Giuseppe Conte pozvao je u subotu, na sastanku vlade s predstavnicima gospodarstva i sindikata u Rimu, na izradu "odvažnog" gospodarskog plana koji će biti kadar ublažiti "nezapamćen udar" uzrokovan pandemijom covida-19, piše Hina.

"U ovom trenutku izloženi smo nezapamćenom udaru koji ima visoku osobnu, društvenu i gospodarsku cijenu", rekao je Conte otvarajući raspravu u nazočnosti svih članova svoje vlade i u odsutnosti desne oporbe koja je bojkotirala sastanak.

"Dijelim mišljenje s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen: ne možemo si dopustiti povratak na status quo koji je prethodio ovoj krizi", istaknuo je. Italija mora, rekao je, izraditi "odvažan projekt" i "pretvoriti krizu u priliku kako bi se uklonile sve zapreke koje su kočile zemlju u zadnjih dvadeset godina".

Modernizacija zemlje mora ići ruku pod ruku s djelotvornijom i bolje informatiziranom javnom upravom, zelenijim gospodarstvom i smanjenjem nejednakosti i siromaštva, istaknuo je Conte. Na ovom savjetovanju s predstavnicima poslodavca i radnika trebalo je utvrditi pojedinosti plana talijanskog gospodarskog oporavka koji će se u rujnu obznaniti u Bruxellesu.

Kako bi potaknula gospodarstva europskih zemalja najteže stradalih od novog koronavirusa, Komisija je krajem svibnja predložila plan oporavka vrijedan 750 milijarda eura - 500 milijarda bespovratnih subvencija i 250 milijarda zajma. Od tog iznosa Italija treba dobiti 172 milijarde eura. Za to mora izraditi iscrpan projekt.

Na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka, ministar gospodarstva Roberto Gualtieri rekao je da će "središte vladina plana biti ulaganja" u školstvo, znanost i inovacije. Zemlja mora donijeti strateške odluke, primjerice jesu li potrebne porezne olakšice kako bi se otvorila radna mjesta na jugu Italije, istaknuo je.

Gualtieri usto želi načiniti od Italije prvaka elektroničkog plaćanja kako bi se suzbila "porezna utaja". Predsjednik Europskog vijeća, Belgijanac Charles Michel koji je u subotu sudjelovao na sastanku iz Bruxellesa, odao je priznanje Italiji koja je prva u Europi bila zahvaćena novim koronavirusom: "Ne treba zaboraviti da je talijanska žrtva najvjerojatnije neizravno spasila živote u ostatku Europe", naglasio je Michel.

Ipak je upozorio Talijane da bi pregovori 27 zemalja EU-a mogli biti "puni teškoća" zbog "znatnih razlika" koje još postoje u vezi s općim financijskim okvirom, raspodjelom zajmova i subvencija, mjerilima raspodjele financijskih sredstava i uvjetima dodjele novca.

Predsjednica Europske komisije Von der Leyen čestitala je talijanskoj vladi na glavnim smjernicama plana koji uključuje bolju zaštitu javne uprave od organiziranog kriminala, što će omogućiti da se novac EU-a "koristi na najbolji način". Ocijenila je ipak i da Italija može bolje kada je riječ o zapošljavanju žena i mladih. Italija koju je covid-19 pogodio svom silinom (više od 34.000 mrtvih) i odakle se bolest počela širiti Europom, očekuje u 2020. pad BDP-a od 8,3 posto, što je najoptimističnija prognoza, a pesimističnija govori o 14-postotnom padu.

Kopirati
Drag cursor here to close