Doma naroda Parlamenta FBiH

Macić: SDA neće sudjelovati u blokadama, ali će inzistirati na pozicijama koje joj pripadaju

Ždrijebom u Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH odlučeno da kandidatska lista SDA dobije mandat u bošnjačkom izaslaničkom klubu u novom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH iz Kantona 10.
Vijesti / Politika | 08. 12. 2022. u 12:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:FENA / Adil Macić

Adil Macić, tajnik Stručne službe Stranke demokratske akcije (SDA), nakon što je ždrijebom u Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH odlučeno da kandidatska lista SDA dobije mandat u bošnjačkom izaslaničkom klubu u novom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH iz Kantona 10, izjavio je novinarima da to Stranci demokratske akcije omogućava da pokaže i na djelu kapacitet političkog subjekta s ostvarenim najvećim povjerenjem birača.

Bez blokada

Na novinarsko pitanje hoće li s novoosvojenim mandatom u bošnjačkom klubu Doma naroda SDA eventualno blokirati političke protivnike kod uspostave novih izvršnih vlasti u FBiH, Macić odgovara da SDA nije i neće sudjelovati ni u kakvim blokadama, ali hoće inzistirati na njenim pozicijama koje joj pripadaju prema Ustavu i zakonima kao političkom subjektu s velikim povjerenjem birača ostvarenim na posljednjim izborima u Bosni i Hercegovini.

Po Macićevim riječima, on je danas u sjedištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH prisustvovao kao promatrač procesu ždrijebanja, ovlašten za tu ulogu od vlastite stranke.

U SIP-u je, naime, ždrijebanjem odšućivano hoće li kandidatska lista Stranke demokratske akcije ili Lista Avdija Đugum (Socijaldemokratska partija BiH) dobiti bošnjački mandat u federalnom Domu naroda iz Livanjskog kantona. Ždrijebanje je organizirano jer su u prethodnom glasanju na konstituirajućoj sjednici novog saziva te kantonalne skupštine, navedene dvije liste imale identičan količnik glasova.

Tražio neprozirne kuglice

Današnjem ždrijebanju je prisustvovao i Vernes Mulić iz političkog subjekta Narod i Pravda koji je dio bloka stranaka Osmorke.

On je tražio da u ždrijebu neprozirne kuglice u kojima su bili ispisani nazivi dviju kandidatskih lista izvlači iz namjenske prozirne posude neko drugi, a ne službenici SIP-a. Nije bio protiv toga da lično izvuče odlučujuću kuglicu, ali je tada reagiralo Macić rekavši da predstavnici političkih subjekata ne smiju to činiti.

Predsjednik SIP-a Suad Arnautović rekao da ovaj posao, prema Uputama, treba da obave ovlašteni državni službenici SIP-a, što je na koncu i učinjeno te izvučena odlučujuća kuglica s nazivom kandidatske liste Stranke demokratske akcije.

Kopirati
Drag cursor here to close