Kaos

Ljulja se fotelja: Traži se ostavka Sebije Izetbegović

Kako je navedeno iz ministarstva, bit će zatražena i informacija jesu li zatraženi prekidi radnog odnosa anesteziologa, kao i informacija o razlozima za takav postupak.
Vijesti / Politika | 05. 05. 2021. u 14:17 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić zatražit će izvještaj o okolnostima zbog kojih je 13 anesteziologa napustilo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

''U skladu sa svojim nadležnostima tražit ću izvještaj članova Upravnog vijeća uime Vlade Federacije BiH i direktorice KCUS-a, te očitovanje vezano za novonastalu situaciju s anesteziolozima'', najavio je Mandić.

Ministarstvo traži informacije

Kako je navedeno iz ministarstva, bit će zatražena i informacija jesu li zatraženi prekidi radnog odnosa anesteziologa, kao i informacija o razlozima za takav postupak.

Posebno će biti, kako se navodi, zatražena informacija na koji način će biti organiziran proces rada u toj zdravstvenoj ustanovi, osobito kada je u pitanju zbrinjavanje pacijenata oboljelih od Covida-19.

Naime, od 17 anesteziologa na KCUS-u ostala su samo čertiri, a riječ je o anesteziolozima koji su prije mjesec dana uputili pismo Upravi KCUS - na čelu sa Sebijom Izetbegović, upozorivši na katastrofalne uvjete rada i korištenje neadekvatnih "malina respiratora" na Covid pacijentima.

Oglasila se i Naša stranka koja navodi kako KCUS s trenutnom upravom više nije institucija koja može služiti zaštiti zdravlja građana i koja traži ostavku direktorice Izetbegović.

''To je čin buđenja društvene svijesti da KCUS s trenutnom upravom više nije institucija na koju možemo računati kad je u pitanju zaštita građana, pogotovo od pandemije, ali također treba ispitati koliko je u stanju brinuti o zdravlju uopće''m navodi se u priopćenju u kojem ističu da za takvo stanje najodgovornijom smatraju  direktoricu Sebiju Izetbegović.

Ostavka

''Podsjetimo, prije više od mjesec dana 17 anesteziologa napisalo je pismo u kojem tvrde da su respiratori čiji je dobavljač bila firma Srebrena malina neispravni. Sebija Izetbegović je dezavuirala javnost tvrdeći da je to pismo stvar interne komunikacije na KCUS-u u cilju skretanja pažnje na probleme s kojim se susreću te njihovog rješavanja. Javnost je tako umirena s vjerom da će se ti problemi i riješiti. Prošlo je mjesec dana i imamo slučaj da anesteziolozi masovno napuste KCUS. To znači da ništa od problema koje su uočili nije riješeno. Direktorica Izetbegović mora hitno podnijeti ostavku ili biti smijenjena. U suprotnom, s obzirom na nezadovoljstvo radnika, ostat će jedina uposlenica te ustanove a zasad je sigurno da ta ustanova služi zadovoljenju jedino njenih ambicija'', navedeno je.

Reagirao je i SBB koji kaže kako ovo mora biti hitan razlog Vladi Federacije BiH da zajedno sa vladama kantona, koji su osnivači ove najveće zdravstvene ustanove u BiH, hitno reagiraju i konačno detaljno utvrde što se dešava u KCUS-u.

Mobing?

''Smatramo da zbog novonastale situacije, osim vlada Federacije i kantona, u rješavanje stanja u KCUS-u konačno mora biti uključen i Federalni parlament. Iako smo kao opoziciona politička stranka i ranije upozoravali na mnoge negativne procese koji su se dešavali u KCUS-u i tražili adekvatne reakcije vlasti, potenciramo da je današnja informacija kap koja je prelila čašu i da više kao društvo i država nemamo pravo šutjeti. Pozivamo Vladu Federacije i kantonalne vlade da konačno detaljno analiziraju i problematiziraju rad menadžmenta KCUS-a i poduzmu adekvatne kadrovske korake. Rukovodstvo Federalnog parlamenta pozivamo da sazove hitnu sjednicu kako bi se razmatralo stanje u KCUS-u'', navedeno je.

Kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić rekao je kako ne dozvoljavaju ''bilo kakvo narušavanje digniteta ili svojevrsni mobing koji je natjerao te anesteziologe da daju otkaz''.

''Obaveza Kantona Sarajevo je da zadrži te liječnike da oni ne bi otišli u druge centre ili izvan granica BiH. Tako da ću ja vjerojatno u narednim satima kada se završi Skupština tražiti od premijera da zakaže hitnu sjednicu Vlade KS da vidimo kako ćemo odgovoriti na ovo što se desilo, ovo je iznenađujuća situacija'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close