Afera Respiratori

Sebija želi spriječiti državnog tužitelja da dokumentira katastrofalni rad u KCUS-u?

Vijesti / Flash | 17. 04. 2021. u 21:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa liječnika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) podnijela je disciplinsku prijavu protiv Džermina Pašića, tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, objavili su danas sarajevski mediji.

Navodi se da liječnika Pašića terete da je počinio disciplinske prekršaje iz Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) BiH.

U prijavi, kako se navodi, liječnici smatraju da je Pašić izvršio "očigledno kršenje obaveze ispravnog postupanja" prema strankama. Terete ga i da je naštetio ugledu tužilačke funkcije i da je "ozbiljno prekršio službenu dužnost" tijekom boravka u KCUS-u 5. travnja.

Tužitelj Džermin Pašić, podsjeća Avaz, zajedno s tužiteljima Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, inspektorima SIPA-e i istražiteljima, boravio je 5. travnja u KCUS-u, a nakon što je u Tužiteljstvu BiH ranije dogovorena suradnja Državnog i Kantonalnog tužilaštva o aferi koja se odnosi na pismo liječnika KCUS-a koji upozoravaju na katastrofalno stanje u ovoj ustanovi.

Međutim, iza ove prijave, kako piše Dnevni avaz, ustvari se krije želja Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i supruge Bakira Izetbegovića, lidera SDA, da pod svaku cijenu spriječe istragu o „malina“ respiratorima koji se koriste u KCUS-u, u Covid odjeljenjima.

Razlog je, piše Avaz, očigledan, Sebija Izetbegović je duboko involvirana u postupak nabavke respiratora, a što su potvrdili i svjedoci Tužiteljstva BiH u dosadašnjem tijeku suđenja Fadilu Novaliću i drugima za kriminal težak 10,5 milijuna KM.

Tako, Sebija Izetbegović, iako je u Sudu tvrdila da se ničega ne sjeća, krijući se iza liječnika KCUS-a, prijavom protiv Pašića, koji je postupajući tužilac u predmetu "Respiratori" i od prvog dana je uključen u istragu, želi ga ukloniti iz samog sudskog procesa.

Osim toga, ovom se prijavom želi pod svaku cijenu spriječiti da liječnici – anesteziolozi, koji su poslali pismo Upravi, daju iskaz Tužilaštvu KS, ali i pripadnicima SIPA-e.

No klupko je krenulo. Svjedočenje liječnika ne može se zaustaviti.  Davanje iskaza je počelo još prošlog tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close