''Igranje s vatrom''

Ljubić: Ravnopravnost Hrvata u BiH ne može se ukinuti mirnim putem

"Ako netko misli da može ukinuti jednakopravnost jednog naroda u BiH na miran i dogovoran način, on se tu igra vatrom”, rekao je Ljubić, koji je i član Vanjskopolitičkog odbora Hrvatskoga sabora.
Vijesti / Politika | 26. 03. 2021. u 15:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić izjavio je u petak gostujući u programu N1 televizije kako se ne može na miran način ukinuti jednakopravnost Hrvata u BiH, što po njemu pokušava bošnjačka politika s nametanjem predstavnika u vlasti.

"Ako netko misli da može ukinuti jednakopravnost jednog naroda u BiH na miran i dogovoran način, on se tu igra vatrom”, rekao je Ljubić, koji je i član Vanjskopolitičkog odbora Hrvatskoga sabora.

Pojasnio je kako bošnjačka politika u BiH izbjegava dogovor o izmjenama Izbornog zakona kako bi nakon biranja člana BiH Predsjedništva Željka Komšića pokušala ovladati i hrvatskim klubom u gornjem, nacionalnom koncipiranome Domu naroda entiteta Federacije BiH, bez koje nije moguće izabrati izvršnu vlast, predsjednika i Vladu.

“Mislim da je problem u BiH što velikobošnjačka politika ne želi nikakve promjene u BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva i Doma naroda. Cilj velikobošnjačke politike nije čak ni da se ukine hrvatska kvota, već je zapravo da bošnjačka strana ovlada hrvatskom kvotom u FBiH i kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva i izbor izaslanika u Dom naroda", dodao je Ljubić.

Na takav bi način, dodao je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH, posve eliminirala Hrvate iz sustava odlučivanja i usmjerila BiH prema raspadu zemlje.
Po njegovim riječima zadiranja u suverena prava svakog konstitutivnog naroda, a što je dogovoreno u Daytonskom sporazumu, "nije izvodivo na dogovoran i miran način".

Po Ljubićevim riječima moguće je postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona kako bi se provele presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, kojima je utvrđena diskriminacija manjina prigodom kandidiranja i biranja na vodeće pozicije, ali i Ustavnoga suda BiH, koja inzistira da se konstitutivnim narodima zajamči legitimno političko predstavljanje bez preglasavanja.

Uz posredovanje diplomata SAD-a i EU u BiH čelnici vodeće hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović započeli su prregovore o izmjenama Izbornoga zakona. Izetbegović nije optimist da je to moguće provesti, dok je Čović nedavno optužio SDA da opstruira pregovore i dogovor.

Kopirati
Drag cursor here to close