HNS

Ljubić: Blokiranje promjena Izbornog zakona vodi traženju novih rješenja

''Mi ni na koji način ne želimo dočekati izbore 2022. godine s postojećim izbornim pravilima, posebice uz ovakav SIP.
Vijesti / Politika | 07. 09. 2020. u 15:36 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranke Hrvatskog narodnog sabora (HNS) izaći će na lokalne izbore, uključujući i Mostar, iako i dalje osporavaju legalitet i legitimitet Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), izjavio je u ponedjeljak u Mostaru predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić.

Dodao je kako je za HNS i dalje sporno razdvajanje izbora za Gradsko vijeće Mostara od ostalih lokalnih izbora.

Glavni tajnik HNS-a BiH Josip Merdžo osvrnuo se na predstojeće lokalne izbore u Mostaru, kazavši kako po prvi put u Mostaru "imamo pravila koja nikoga ne diskriminiraju".

''Građani Mostara će nakon toliko godina imati priliku birati tko će ih predstavljati u Gradskom vijeću. Realno je očekivati veću izlaznost s obzirom da 12 godina nije bilo izbora. Izgradnja bilo kakve psihoze straha ili dizanja tenzija je besprimjerno i nepotrebno'' - istaknuo je Merdžo.

Ljubić se osvrnuo i na događanja u Crnoj Gori te ne prije tri dana potpisani sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova, istaknuvši kako sva ta događanja itekako imaju refleksiju na unutarnja zbivanja u BiH.

Video: Blokiranje promjena Izbornog zakona vodi traženju novih rješenja

''Nakon što su završeni izbori u Crnoj Gori pojavljuje se tekst na poluslužbenom glasilu SDA, potpisan od Reufa Bajrovića, koji govori da nakon pobjede "pročetničkih snaga u Crnoj Gori mi danas graničimo s tri neprijateljske države". Sad se postavlja pitanje tko smo to mi. Sigurno za Hrvate Hrvatska nije neprijateljska država, a ne vidim baš da bi to bile ni Srbija niti Crna Gora'' – kazao je Ljubić na konferenciji za novinare.

S obzirom da ni Srbi vjerojatno ne percipiraju Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku kao neprijateljske države, dodao je Ljubić, na taj se način želi poručiti da je BiH bošnjačka država.

''Iz toga vidimo da se događaji izvan BiH, koji ni na koji način nisu upućeni protiv BiH, ovdje zapravo koriste za unutrašnje razračunavanje. Mi u BiH imamo unutarnji problem koji se tiče naših međusobnih odnosa ovdje u BiH i nama nisu prijetnja naši susjedi, već mi sami moramo riješiti naša unutarnja pitanja da bismo konačno mogli krenuti naprijed, i u europskim, i u euroatlantskim integracijama, a zatim i u rješavanje socijalnih pitanja'' - kazao je Ljubić.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, Ljubić je kazao kako će HNS "izaći s jednim koherentnim dokumentom", koji će, u skladu s Ustavom, Hrvatima omogućiti ono što već imaju Srbi i Bošnjaci, a to je "legitimno političko predstavljanje".

''Mi ni na koji način ne želimo dočekati izbore 2022. godine s postojećim izbornim pravilima, posebice uz ovakav SIP. Blokiranje ili onemogućavanje promjena izbornog zakona, temeljem Ustava i temeljem odluka Ustavnog suda, zapravo legitimira izravno traženje drugih koncepata ostvarenja nacionalne jednakopravnosti, a jedan od tih koncepata je svakako koncept teritorijalne autonomije'' - ustvrdio je Ljubić.

Kopirati
Drag cursor here to close