Kriza

Ljevica ne želi zamijeniti Radončića

Čoviću i Izetbegoviću dat je rok do kraja prosinca da nađu koalicijskog partnera koji će zamijeniti SBB-ove dužnosnike u Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara BiH.
Vijesti / Politika | 17. 11. 2017. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Demokratska fronta (DF) poručile su kako nemaju namjeru zamijeniti Savez za bolju budućnost (SBB) i postati dio parlamentarne većine.

Naime, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je zatražio od predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da započne razgovore s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem o prekompoziciji vlasti na državnoj i federalnoj razini.

Čoviću i Izetbegoviću, navodi Dnevni avaz, dat je rok do kraja prosinca da nađu koalicijskog partnera koji će zamijeniti SBB-ove dužnosnike u Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara BiH.

Avaz naovdi kako SBB u Vladi FBiH ima raspoređena četiri ministra (Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma, Zlatan Vujanović, ministar trgovine, Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike i Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije), te Ismira Juska, u Vijeću ministara BiH kao ministra prometa i komunikacija.

Za formiranje nove parlamentarne većine potrebno je da u koaliciju, koju čine SDA i HDZ na razini FBiH, a na državnoj razini SDA, HDZ i Savez za promjene, uđe jedna od dvije najveće opozicijske političke stranke u BiH, odnosno SDP ili DF. 

Glavni tajnik SDP-a Irfan Čengić danas  je medijima kazao kako SDP nema namjeru ulaziti u koaliciju i zamijeniti SBB.  

''Ova vlast je doživjela politički bankrot, ali vodi i državu u bankrot. SDP ostaje pri svojim kongresnim odlukama i nećemo sudjelovati u preslaganju vlasti, ostajemo opozicija do izbora 2018. godine, kada ćemo zajedno s našim partnerima preuzeti odgovornost za upravljanje zemljom i srušiti nacionalni koncept vlasti'', kazao je Čengić.

Iz Demokratske fronte su u priopćenju naveli da na kraju mandata ove aktualne vlasti ne žele krpiti bilo čije rupe.

''Mi u tome nećemo sudjelovati. Poznati su naši stavovi o tome da ovu zemlju i sve njezine građane iz aktuelnog blata može izvući jedino lijeva građanska opcija, a o tome kome će dati svoje povjerenje, odlučit će sami građani na predstojećim izborima'', priopćeno je iz DF-a. 

Kopirati
Drag cursor here to close