Sastanak s Turković

Linde: BiH mora slijediti politiku EU u odnosu na rat u Ukrajini

"Potpuno je neprihvatljivo da Rusija na bilo koji način prijeti Švedskoj ili Finskoj''.
Vijesti / Politika | 12. 04. 2022. u 11:54 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde ocijenila je u utorak u Sarajevu apsolutno neprihvatljivim prijetnje Rusije zbog mogućeg priključenja njene zemlje i Finske NATO-u, a od BiH je zatražila da slijedi politiku EU u odnosu na rat u Ukrajini.

Samostalno ćemo odlučivati o svojoj politici

"Potpuno je neprihvatljivo da Rusija na bilo koji način prijeti Švedskoj ili Finskoj jer je na njenim građanima da odluče o svojoj sigurnosnoj politici. Postoji vrijeme prije i poslije 24. veljače i Švedska i Finska će samostalno odlučivati o svojoj politici", kazala je Linde novinarima u Sarajevu tijekom službenog posjeta BiH gdje se sastala s dužnosnicima te zemlje.

Komentirajući prijetnje njenoj zemlji iz Moskve, uključujući izjavu glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, šefica švedske diplomacije kazala je kako se sigurnosno stanje u Europi dramatično promijenilo nakon što je agresija Rusije na Ukrajinu prouzročila je strahovita razaranja i stradanja ljudi te milijunski izbjeglički val.

To je potaknulo vlade u Stockholmu i Helsinkiju da revidiraju svoju dugogodišnju politiku vojne neutralnosti te razmotre mogućnost priključenja NATO-u.

Pozvala i BiH

"Ruski napad na Ukrajinu je neizazvan i nezakonit i ne može se ničim opravdati i zato Švedska zajedno s EU stoji uz Ukrajinu", kazala je Linde dodajući kako cijeli svijet mora biti ujedinjen u suprotstavljanju ruskoj agresiji.

Pozvala je i BiH da svoju politiku u odnosu na Ukrajinu odnosno Rusiju u cijelosti uskladi s onom koju vodi EU kao i da se aktivnije uključi u borbu protiv kampanje dezinformacija.

Kazala je i kako je u svjetlu pogoršane sigurnosne situacije na europskom kontinentu nužno da političari u BiH pokažu odgovornije ponašanje, a posebice je pozvala dužnosnike iz reda bosanskih Srba da prekinu blokirati rad središnjih tijela državne vlasti.

Žaljenje zbog propalih dogovora

Iskazala je spremnost Švedske da slijedi politiku sankcija EU prema onim političarima iz BiH koji podrivaju stabilnost i suverenitet te zemlje.

Izrazila je žaljenje jer nije bilo dogovora o novom izbornom zakonu u BiH ali je jasno kazala kako je od ključnog značaja da se izbori ipak provedu ove jesni prema postojećim pravilima za što pak vlasti moraju osigurati potrebna sredstva iz državnog proračuna.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je kazala kako BiH jasno osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu i očekuje da se ona što prije zaustavi, a komentirajući prijepore oko osiguranja novaca za izbore Turković je kazala kako postoje naznake da bi državni proračun za ovu godinu mogao biti usvojen do 25. travnja pa bi se taj problem riješio.

Početak nametanja sankcija

Najavila je i kako bi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt uskoro mogao posegnuti za svojim ovlastima i poništiti zakon kojim je Republika Srpska preuzela upravljanje imovinom u vlasništvu BiH.

"Ako se taj zakon ne povuče sigurno će doći do njegova poništavanja", kazala je Turković.

Dodala je i kako vjeruje da će se nastaviti s uvođenjem sankcija političarima koji podrivaju stabilnost BiH i krše Daytonski sporazum kako su već kažnjeni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović.

"Svjedočimo samo početku (nametanja sankcija) i vjerujem da će svatko onaj tko ugrožava sigurnost snositi sankcije", kazala je Turković komentirajući to što je Velika Britanija u ponedjeljak kaznila Dodika i Cvijanović zabranom putovanja i zamrzavanjem imovine.

Kopirati
Drag cursor here to close