Vlast u Federaciji

Amandmani na Ustav: Što nude NES i Stranka za BiH

Kako navode, upravo će se na pitanjima izmjene Ustava pokazati ''kome su bitne stolice, a kome država Bosna i Hercegovina''.
Vijesti / Politika | 20. 04. 2023. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cilju ''postizanja trajnog ustavnog rješenja koje će omogućiti implementaciju izbornih rezultata'', klubovi zastupnika Narodnog evropskog saveza (NES) i Stranke za BiH (SBiH) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dostavili su Ustavnoj komisiji Parlamenta FBiH na razmatranje i usvajanje prijedlog amandmana koji tretiraju postupak imenovanja Vlade sa detaljnim obrazloženjem, priopćeno je iz ove dvije stranke.

Kako navode, upravo će se na pitanjima izmjene Ustava pokazati ''kome su bitne stolice, a kome država Bosna i Hercegovina''.

Prema predloženim amandmanima, uvodi se mogućnost da predsjednik Federacije uz suglasnost jednog od potpredsjednika ili dva potpredsjednika bez suglasnosti predsjednika Federacije izvrše imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

''Ukoliko ni na ovaj način nije moguće imenovati Vladu Federacije, prijedlog odluke o imenovanju Vlade u Parlament FBiH može poslati predsjednik Federacije ili jedan od potpredsjednika, u dodatnom roku koji je propisan ovim amandmanom'', navedeno je.

Naime, u skladu sa važećim odredbama člana IV.B.2.5 Ustava Federacije Bosne i Hercegovine predsjednik Federacije, uz suglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika.

Prema prijedlogu NES-a i SBiH, ''ukoliko se ne postigne suglasnost za imenovanje Vlade Federacije, odluku o imenovanju Vlade FBiH donosi predsjednik Federacije uz suglasnost jednog od potpredsjednika, ili dva potpredsjednika bez suglasnosti predsjednika Federacije, u roku od tri dana nakon isteka roka, koju dostavljaju Zastupničkom domu na potvrđivanje većinom glasova''.

''Ukoliko se odluka o imenovanju Vlade Federacije ne donese ni tada, predsjednik Federacije ili jedan od potpredsjednika u roku od tri dana od isteka roka prijedlog odluke dostavlja Zastupničkom domu na razmatranje i odlučivanje. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije.

Ukoliko Zastupnički dom ne potvrdi imenovanje Vlade Federacije postupak će se ponoviti, a rok od 30 dana počinje teći narednog dana nakon što Zastupnički dom ne potvrdi imenovanje Vlade Federacije'', navodi se u priopćenju ove dvije stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close