Blinken

Još jedna američka podrška Schmidtu

Američki državni tajnik dodao je kako građani BiH 'trebaju i zaslužuju funkcionalnu, učinkovitu i odgovornu vlast'.
Vijesti / Politika | 28. 04. 2023. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik Antony Blinken podržao je u petak odluku visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojom se deblokira izbor vlade Federacije BiH.

"Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju poteze visokog predstavnika da pomogne Bosni i Hercegovini u napredovanju prema euroatlantskim integracijama", navodi se u Blinkenovoj objavi na Twitteru.

Američki državni tajnik dodao je kako građani BiH 'trebaju i zaslužuju funkcionalnu, učinkovitu i odgovornu vlast'.

On je podijelio i objavu američkog veleposlanstva u Sarajevu koje je upozorilo kritičare njegovih odluka da je intervencija bila nužna jer domaći političari nisu bili u stanju sami riješiti problem koji su i napravili.

Veleposlanstvo je ocijenilo "štetnim i destabilizirajućim" nastavak rada aktualne vlade za Federaciju BiH i cijelu zemlju.

"Nadamo se da će sve stranke iskoristiti ovu priliku za uspostavu vlasti koja je građanima BiH bila uskraćena u protekle četiri godine. Bosni i Hercegovini potrebna je funkcionalna, učinkovita i odgovorna vlast u Federaciji kako bi se krenulo prema euroatlantskim integracijama", poruka je iz veleposlanstva SAD.

Također se pozdravlja poziv Visokog predstavnika strankama u Federaciji BiH da u predstojećem razdoblju razgovaraju o ustavnoj reformi.

Christian Schmidt je u četvrtak uklonio blokadu oko imenovanja vlade, za kojom je posegnula SDA jer njezin član, koji je i drugi dopredsjednik Federacije, Refik Lendo nije želio supotpisati odluku kako je to propisano ustavom.

Kopirati
Drag cursor here to close