Neće ići

Lendo odgovorio na sporazum u Mostaru

Dopredsjednik Federaciej BiH kaže kako dogovor u Mostaru nije ''ništa drugo do nepoštivanje Ustava FBiH i izborne volje bošnjačkog naroda…''
Vijesti / Politika | 24. 03. 2023. u 15:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sporazum koji su danas u Mostaru potpisali HDZ BiH i stranke okupljene oko Trojke, a kojim oni između sebe dijele resore u novom sazivu Vlade FBiH, pokazuje namjeru tih stranaka da ignoriraju Ustav FBiH, te da time opstruiraju i blokiraju okončanje procesa formiranja federalne izvršne vlasti'', izjavio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Ističe da taj dogovor može HDZ-a i stranaka okupljenih oko Trojke može eventualno biti osnova za dalje razgovore i pregovore sa strankama koje imaju većinsko povjerenje bošnjačkog naroda, a koje je pretočeno u većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH.

''Čim se taj dogovor postigne, odmah ću potpisati odluku o imenovanju premijera i ministara u Vladi FBiH, koja zatim može biti upućena na potvrđivanje u Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Dalje ignoriranje Kluba Bošnjaka i mene kao potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, izabranog na prijedlog tog Kluba, nije ništa drugo do nepoštivanje Ustava FBiH i izborne volje bošnjačkog naroda koji čini više od 70 posto stanovništva FBiH'', naveo je Lendo u priopćenju za javnost.

Ustav FBiH predviđa, kako navodi, da predsjednik, uz suglasnost oba potpredsjednika imenuje Vladu FBiH.

''Dok je taj Ustav na snazi, svi smo dužni da ga poštujemo. Ukoliko HDZBiH i stranke okupljene oko Trojke žele mijenjati taj Ustav, na način da se Vlada FBiH imenuje samo uz podršku većine u Predstavničkom domu i bez neophodnih potpisa sva tri člana rukovodstva FBiH, mogu uputiti prijedlog u parlamentarnu proceduru i vjerujem da će stranka kojoj pripadam takav prijedlog podržati'', naveo je Lendo.

Naime, izaslanstva HDZ-a BiH i 'Osmorke' potpisala su u petak u Mostaru dva sporazuma te dogovorila sve resore u novoj Vladi Federacije BiH.

Govoreći o procesu formiranja vlasti, čelnik SDP-a, Nermin Nikšić, rekao je kako nisu planirali zaobići Lendu ali da će dokazati da imaju parlamentarnu većinu.

'''Predsjednica Federacije donosi odluku o imenovanju vlade i donosi dopredsjednicima na usuglašavanje. Nadamo se da su ljudi shvatili da onaj tko ima većinu formira vlast. Ako ne dođe do toga, zakazat ćemo sjednicu Zastupničkog doma i zatražiti da se toj većini omogući formiranje vlade'', rekao je Nikšić.

''Naše su želje bile da to bude puno prije, međutim svi smo svjesni limitirajućih faktora, što je to bilo što je uvjetovalo situaciju koju imamo u Klubu Bošnjaka Doma naroda Federalnog parlamenta. Ne želimo se vraćati na to. Očekujemo i nakon ovih sankcija koje je izrekla američka administracija da pravosuđe BiH odradi svoj dio posla, da konačno javnosti bude poznato ono što svi mi znamo i što se otvoreno u kuloarima priča kako je došlo do izigravanja volje birača kada su u pitanju izbori za Dom naroda Federalnog parlamenta u Klubu Bošnjaka'', rekao je u Mostaru Nikšić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close