Neće ići

Lendo: Nema vlade bez SDA

Na pitanje je li moguće da premijer FBiH bude iz SDA, Refik Lendo je odgovorio potvrdno.
Vijesti / Politika | 16. 02. 2023. u 14:02

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH danas su na vanrednoj sjednici dali podršku kandidatima za rukovodstvo Federacije BiH, a riječ je o Lidiji Bradari, Refiku Lendi i Igoru Stojanoviću, kandidatima za predsjednika i potpredsjednike FBiH iz reda hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda.

Refik Lendo, koji je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH izabran u rukovodstvo entiteta, koje će morati potvrditi i Dom naroda, rekao je kako Vladu u kojoj neće biti SDA neće podržati.

''SDA, HDZ i SDP trebaju dogovoriti formiranje Vlade FBiH'', rekao je i dodao da ove političke stranke trebaju s koalicijskim partnerima povesti računa da što prije formiraju vladu.

''Zastupnici su nam danas poručili da su SDA, SDP i HDZ odgovorni za formiranje Vlade FBiH, ne mogu dvije stranke formirati Vladu'', rekao je.

Video: Bradara: Nadam se da ćemo u zakonskom roku dobiti Vladu Federacije BiH

Na pitanje je li moguće da premijer FBiH bude iz SDA odgovorio je potvrdno.

''Ne znamo tko će biti predsjednik FBiH, da se našalim, meni su rekli kad sam došao ovdje da ja mogu biti predsjednik, što ja ne bih mogao biti predsjednik FBiH'', kazao je.

Bradara je nakon sjednice izrazila zahvalnost svim poslanicima, te dodala da vjeruje da će Dom naroda danas poslijepodne potvrditi izbor.

''U našem Ustavu ne postoji imenovanje premijera, nego imenovanje Vlade FBiH i obavljaju se konsultacije i koriste demokratski mehanizmi kako bi se došlo do toga. Nadam se da ćemo to što prije napraviti i dobiti Vladu FBiH u zakonom predviđenom roku'', istakla je Bradara.

Kopirati
Drag cursor here to close