Razloga je nekoliko

Lendo neće dati suglasnost za imenovanje Vlade FBiH

Bradara je, kako je rekao, najavila dostavljanje odluke Zastupničkom domu FBiH. Ukoliko tamo dobije podršku, kaže Lendo, bit će važeća, a ''to bi bio udar na BiH''.
Vijesti / Politika | 31. 03. 2023. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo je na konferenciji za medije priopćio da je odluku o imenovanju Vlade FBiH dobio 40 minuta uoči obraćanja, te da neće dati suglasnost na odluku o imenovanju Vlade FBiH. 

"Neću dati suglasnost na imenovanje vlade", kazao je Lendo, čiji je supotpis po ustavu nužan kako bi se prijedlog mogao proslijediti Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH na konačno odlučivanje.

Kako kaže – razloga za to je nekoliko.

''Prvo, u tim procesima nema pobjedničke stranke, SDA. Drugo, odluka je donesena mimo ustava i zakona i bez saglasnosti dva potpredsjednika FBiH. Bradara je nju sama donijela. Treće, ne znam te ljude koji su predloženi za Vladu FBiH. Znam samo jednog čovjeka koji je iz Tešnja i Zlatni je ljiljan. Za njega bih potpisao, ostale ne znam'', naveo je Lendo, dodajući da ''kao predstavnik Bošnjaka to neće dozvoliti''.

Bradara je, kako je rekao, najavila dostavljanje odluke Zastupničkom domu FBiH. Ukoliko tamo dobije podršku, kaže Lendo, bit će važeća, a ''to bi bio udar na BiH''.

S druge strane, očekivalo se kako će Bradarino imenovanje rutinski potpisati dopredsjednik Federacije iz reda Srba Igor Stojanović, jer je njegov SDP u koaliciji s HDZ-om, čija je članica predsjednica Federacije, no i on je sada iskazao rezervu jer mu nisu prihvatljivi neki od kandidata za ministarske pozicije.

"Zamjeram način na koji se dolazi do imena. Sporan je cijeli proces kako dolazimo do tih imena", kazao je lokalnim medijima Stojanović, dodajući kako su u njegovoj stranci "kulminirali sukobi" zbog nekih kadrovskih rješenja.

Tako se ispostavilo kako je Almin Hopovac iz SDP-a, koji bi trebao biti ministar unutarnjih poslova, podignuta kaznena prijava zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio ministar u vladi Unsko-sanske županije.

Stojanović također smatra da Sanja Vlaisavljević, koju je HDZ BiH predložio za ministricu kulture, ne bi trebala biti na toj dužnosti, a slično misli i o Anelu Kljaki iz Mostara, kojega je za ministra trgovine predložila stranka Narodni europski savez (NES).

Stojanović se u petak nije izravno očitovao, no prema navodima lokalnih medija on je od čelnika stranaka koje su dio vladajuće većine zatražio da se očituju o njegovim primjedbama i time uvjetuje svoju suglasnost na imenovanje vlade.

Rok za imenovanje nove vlade Federacije istječe 6. travnja i za sada je nejasno kako će se otkloniti blokada od koje Lendo sigurno neće odustati. Jedna od mogućnosti je da intervenira visoki predstavnik Christian Schmidt i donese neku novu odluku koja bi omogućila imenovanje vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close