Dragomir Anđelković

'Lekcija' iz Srbije: Antifašizam je srpski, a Bošnjaci se bore za čist nacizam

Srbi su, naveo je, pobijedili fašizam u Drugom svjetskom ratu, borili su se i protiv nasljednika nacističkih hordi koje su probale da ih unište na prostorima BiH tijekom proteklog rata.
Vijesti / Politika | 13. 05. 2020. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjesničar i analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković istaknuo je da Armija BiH može da pravi paralele samo s Handžar divizijom i nacističkom Njemačkom, čiji su Bošnjaci bili saveznici za vrijeme Drugog svjetskog rata.

"Sa saveznicima i osloboditeljima iz Drugog svjetskog rata, paralelu mogu praviti samo Srbi, čiji preci su bili u istom stroju s njima", naglasio je Anđelković u izjavi za Srnu, komentirajući nastojanja bošnjačkih lidera, prije svega Bakira Izetbegovića da poistovjeti borbu saveznika protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu s borbom pripadnika Armije BiH.

Naveo je kako je tijekom Drugog svjetskog rata, čak i prema podacima iz doba SFR Jugoslavije, u partizanskim jedinicama dominirao srpski narod.

Prema njegovim riječima, Josip Broz Tito je u svojim govorima, koji su objavljeni u njegovim sabranim djelima nekoliko puta jasno govorio o tome da Srbi na početku rata, 1941, 1942 i 1943. godine, čine 90 posto partizanskog pokreta.

Kasnije je, naglasio je Anđelković, povećan broj pripadnika drugih naroda, ali do samog kraja rata, Srbi su bili većina i u partizanima i u drugom antifašističkom pokretu, odnosno Ravnogorskom pokretu, koji je dobio sva priznanja saveznika, uključujući i SAD.

"Antifašistička tradicija na našim prostorima je dominantno srpska. S druge strane, neki drugi narodi s kojima smo živjeli u Jugoslaviji, vrlo često su se borilo na strani nacizma", istakao je Anđelković.

Dodao je kako je ''poznato da su muslimani u BiH imali SS diviziju - Handžar diviziju, te da su bili zastupljeni i u drugim SS divizijama i da se veliki, dominantan broj pripadnika njihovog naroda borio u ustaškim i domobranskim jedinicama, i bili su na strani nacizma''.

"Kada se sve to sagleda, potpuno je smiješno, cinično, žalosno da politički lideri naroda koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio na strani nacizma, a to su muslimani Bošnjaci, napadaju narod koji je bio nosilac antifašističke borbe, a to je srpski narod", istaknuo je Anđelković za Srnu.

Prema njegovim riječima, ''kao što je bio pokušaj genocida nad Srbima od 1941. do 1945. godine, tako je bio i pokušaj zatiranja srpskog naroda zapadno od Drine od 1992. do 1995. Godine''.

Srbi su, naveo je, pobijedili fašizam u Drugom svjetskom ratu, borili su se i protiv nasljednika nacističkih hordi koje su probale da ih unište na prostorima BiH tijekom proteklog rata.

"I danas se susrećemo sa strašnim cinizmom da bošnjački lideri, i to oni koji nastavljaju ratnohuškačku politiku iz devedesetih godina, Srbe optužuju za fašizam. A zapravo ideje za koje se oni bore i za koje su se borili njihovi preci su čist nacizam", rekao je Anđelković.

Srna podsjeća kako je lider SDA Bakir Izetbegović, povodom 9. svbinja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe, koji se u FBiH obilježava i kao dan "zlatnih ljiljana", poručio da je to dan sjećanja na pobjedu savezničkih armija, među kojima su bili i "bosanskohercegovački partizani", nad vojnim silama fašizma, ali da je upravo slučaj BiH pokazao da ta pobjeda nad fašizmom nije završena 9. svibnja 1945. godine.

Prema njegovom mišljenju, "borba savezničkih armija i Armije Republike BiH podsjeća da je za pravednu borbu potrebna realna vojna snaga, te da jedino takva snaga može zaustaviti fašističke projekte".

Kopirati
Drag cursor here to close