Novi kriteriji za bolji rad

Kvaliteta umjesto norme odlučuje o radu tužitelja i sudaca

Jedna od mjera koju je jučer usvojio Visoki sudski i tužiteljski savjet (VSTS) BiH, a uz značajan pritisak europskih institucija, je donošenje potpuno novih kriterijima za ocjenu rada nosilaca pravosudnih funkcija.
Vijesti / Politika | 30. 11. 2018. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija će u suradnji s domaćim organima u narednom periodu značajnije insistirati na poboljšanju rada pravosuđa, rekao je "Nezavisnim" kredibilni izvor u europskim institucijama.

Kako nam je rečeno, usvajanje izmjena i dopuna Zakona o kaznenom postupku BiH je tek prvi korak ka mnogo opsežnijim i dubljim mjerama koje će biti donesene tijekom naredne godine.

Jedna od mjera koju je jučer usvojio Visoki sudski i tužiteljski savjet (VSTS) BiH, a uz značajan pritisak europskih institucija, je donošenje potpuno novih kriterijima za ocjenu rada nosilaca pravosudnih funkcija.

Kako je priopćeno, brojne novine su uvedene u ocjenjivanje i bodovanje rada tužitelja i sudaca, te da bude kvaliteta, umjesto kvantiteta i ispunjavanja norme.

"Ključna promjena u kriterijima za ocjenjivanje je prebacivanje težišta ocjene rada sudaca i tužitelja s kvantiteta i ostvarene norme, kako je do sada bilo, na kvalitetu. I tu sad imamo potpuno drugačiji način razmatranja, ubacili smo tzv. analitičko mišljenje o sadržaju i kvalitetu rada sudaca", rekao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS BiH.

Brus Berton, šef Misije OEBS-a u BiH, kaže za "Nezavisne" da se BiH i dalje bori s preprekama ka ostvarenju pravičnog, efikasnog i nezavisnog pravosudnog sektora, u kojem nedostaje odgovornosti i transparentnosti.

"Pravosuđe je sve više izloženo napadima, kao i drugim, suptilnijim oblicima miješanja u njegovu nezavisnost. Imenovanja na pravosudne funkcije ne vrše se uvijek zasnovano na sposobnostima ili na transparentan način, dok mehanizmi ocjene efikasnosti i disciplinski mehanizmi koji su na snazi ne uspijevaju da osiguraju odgovornost nositelja sudskih i tužiteljskih funkcija. Fragmentirani zakonski okvir, nedosljedna primjena zakona, nedovoljna zaštita i podrška svjedoka i žrtava, kao i neadekvatne vještine za efikasno vršenje istraga i procesuiranje složenih kaznenih djela predstavljaju prepreku pravnoj sigurnosti i jednakosti građana pred zakonom. To rezultira široko rasprostranjenim skepticizmom u javnosti u vezi s transparentnošću i nepristranošću pravosuđa", rekao je Berton. Dodao je da je za ispravljanje anomalija potrebno zahtijevati izmjene i dopune te usvajanje relevantnih politika djelovanja i poboljšanje zakonskog i institucionalnog okvira.

"Misija OSCE-a u BiH putem svog Programa praćenja sudskih postupaka prati rad na krivičnim predmetima u sljedećim oblastima: ratni zločini, uključujući predmete s elementima seksualnog nasilja počinjenog u oružanom sukobu, trgovina ljudima, kaznena djela počinjena iz mržnje i incidenti motivirani predrasudama, korupcija i organizirani kriminal te drugi oblici teških krivičnih djela", rekao je on i dodao da će Misija OSCE-a u BiH nastaviti pratiti sudske postupke i da pruža podršku pravosudnim organima na svim nivoima.

U Izvještaju Europske komisije o napretku BiH istaknuto je da je tijekom 2018. ostvaren djelomičan napredak u pitanjima pravosuđa, ali da se reforme sprovode presporo.

"Korupcija je široko rasprostranjena i ostaje zabrinjavajući problem", istakli su.

Kopirati
Drag cursor here to close