Suštinske izmjene

'Krug 99' uputio prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH

Prijedlozi ''Kruga 99'' su, smatraju, u cjelosti na liniji europskih principa i standarda i ne sadrže niti jedan element bilo kakve diskriminacije.
Vijesti / Politika | 13. 11. 2017. u 15:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Asocijacija neovisnih intelektualaca ''Krug 99'' uputila je prijedlog o izmjenama Izbornog zakona BiH, donesene na sesijama, svim političkim stranakama i zastupnicima Parlamenta BiH.

''Taj prijedlog izmjena obuhvata suštinske izmjene koje zahtijevaju prethodnu izmjenu Ustava BiH radi provođenja svih odluka Europskog suda za ljudska prava, i one tehničke prirode koje bi unaprijedile zaštitu izbornog procesa, sustava glasanja i brojanja glasova'', naveli su u današnjem priopćenju.

Ističu da su predložena konkretna rješenja radi unapređenja demokratske uloge biračkih odbora, općinskih izbornih komisija, potrebe uvođenja elektronskog glasanja, dodjeli mandata prema standardima europskih zemljama (D'Hondtova formula), te istaknuto protivljenje postojanju unutarstranačkog izbornog praga koji, naglašavaju, direktno narušava izbornu volju glasača, a izbor njihovih predstavnika stavlja u ruke stranačkih lidera.

Prijedlozi ''Kruga 99'' su, smatraju, u cjelosti na liniji europskih principa i standarda i ne sadrže niti jedan element bilo kakve diskriminacije.

Pozvali su sve zastupnike u Parlamentu BiH da se prilikom razmatranja izbornog zakonodavstva, od bilo kojeg predlagača, vode načelima iz odluka iz Strassbourga, vijeća i poziva Vijeća EU iz Bruxssellesa.

Također, pozvali su da se suzdrži od donošenja zakona ili političkih poteza koji mogu otežati provođenje odluke u predmetu ''Sejdić-Finci'' i svih drugih vezanih odluka.

Kopirati
Drag cursor here to close