Krug 99: Održati izbore u Stocu bez manipulacije i pritiska

Vijesti / Flash | 30. 10. 2016. u 12:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'' pozvali su međunarodne i nevladine organizacije da podrže održavanje izbora u Stocu, naglašavajući da je to osnovni uslov demokracije.

Također, pozvali su sve političke subjekte Stoca i Bosne i Hercegovine na građansko jedinstvo i brigu o građanskim pravima da bi došlo do jedinstva i stabilnosti.

Predsjednik Asocijacije Adil Kulenović na nedjeljnoj sesiji je istakao da je takav ambijent stvarni interes Stoca i njegovih stanovnika.

''Događanja u Stocu nisu sukob Hrvata i Bošnjaka nego rezultat politike koja želi da razori BiH'', kazao je Kulenović.

Mišljenja je da treba otkloniti uzroke koji su doveli do napetog i izazovnog stanja koji su narušili i izborni tijek. Bez otklanjanja uzroka, tvrdi, neće se popraviti stanje ni u Stocu, ali ni u BiH.

''Mi mislimo da Stolac treba vratiti Stočanima, da građani na demokratski i slobodan način izabrati svoje predstavnike, bez manipulacija i pritisaka'', poručio je Kulenović.

Sličnog mišljenja je i uvodničar Nerin Dizdar s Fakulteta humanističkih nauka u Mostaru koji je kazao da kompletan ambijent šteti, najviše, stanovnicima Stoca.

Naglasio je da se u Stocu mora razvijati pluralnost i suživot kakav je uvijek bio.

Tema današnje sesije ''Kruga 99'' bila je ''Izazovi stabilnosti i aktualne kontraverze oko Stoca''.

Kopirati
Drag cursor here to close