Policija i SIP reagirali

Kršenje izborne šutnje u Trebinju: SNSD dijelio pakete hrane

Predsjednik SIP-a Željko Bakalar je potvrdio da je SNSD prekršio izbornu šutnju.
Vijesti / Politika | 14. 11. 2020. u 18:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodni poslanik Nebojša Vukanović objavio je na svom blogu snimke na kojima se vide, kako tvrdi, aktivisti SNSD-a koji preuzimaju pakete prehrambenih proizvoda i odvoze ih u sjedište te stranke. U trebinjskom SNSD-u bez komentara za "Direkt" portal.

''Paketi su preuzeti u marketu Tropik u centru Trebinja, a potom žutim kombijem firme Anis prebačeni do sjedišta SNSD-a, a potom istim kombijem i drugim vozilima dijeljeni sirotinji po trebinjskim naseljima. U paketu se jasno vidi napisana poruka da pakete poklanja Mirko Ćurić'', napisao je poslanik Vukanović.

Vukanović kaže da sve ukazuje na kršenje izborne tišine, koja je počela jutros u sedam časova i trajat će sutra do zatvaranja biračkih mjesta.

Na objavljenim snimcima vidi se gužva ispred kancelarije SNSD-a i prisutan je veliki broj aktivista ove stranke.

U trebinjskom SNSD-u su na novinarski upit za izjavu u telefonoskom razgovoru rekli da ne vide što bi uopće komentarisali povodom podjele paketa, te da ne vide da je na ovaj način prekršena izborna šutnja.

Nakon toga, trebinjska policija je saslušala tijekom dana više osoba i pregledala više snimaka sa video nadzora u vezi sa u javnosti iznesenim navodima o kupovini glasova u Trebinju, potvrdili su "Direktu" u Policijskoj upravi (PU) Trebinje.

"Policijski službenici PU Trebinje su preduzeli niz mjera i radnji kako bi provjerili operativna saznanja do kojih su u tijeku dana došli iz javnog pogovaranja. Saslušano je više oosba i pregledano više snimaka sa video nadzora", kazali su u PU Trebinje.

O svemu će biti obaviješteno Okružno javno tužiteljstvo u Trebinju.

Predsjednik SIP-a Željko Bakalar je u razgovoru za Klix.ba potvrdio da je SNSD prekršio izbornu šutnju.

"Radi se o članu 7.4 stav 1 tačka 2. izbornog zakona, s tim da nadležna Gradska izborna komisija Trebinje treba reagirati. Prema mojim informacijama one su dobile prigovor nekog političkog subjekta, tako da su oni nadležni da taj prigovor riješe", kratko je rekao Bakalar.

Dodao je kako je SIP u kontaktu sa Gradskom izbornom komisijom Trebinje, te kako su tražili da ubrzano reagiraju na prigovor.

Jutros u 7 sati u Bosni i Hercegovini nastupila je izborna šutnja uoči sutrašnjih lokalnih izbora. Zbog kršenja izborne tišine izricat će se kazne koje iznose od 1.000 do 10.000 KM za stranku, od 1.000 do 5.000 KM za kandidata.

Kopirati
Drag cursor here to close