Službena posjeta

Krišto u Vatikanu: Papa pozvan da posjeti Mostar

Krišto je kazala da je novi saziv Vijeća ministara već učinio značajne iskorake te da će nastaviti s daljnjim predanim radom…
Vijesti / Politika | 03. 04. 2023. u 13:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto danas boravi u službenoj posjeti Svetoj Stolici u Vatikanu. Posjet je započela općom audijencijom kod Svetoga Oca, pape Franje.

Kako je priopćeno, izrazila je veliku čast što je Sveti Otac primio njeno izaslanstvo u Velikom tjednu, kad papa Franjo vodi katoličke obrede uoči najvažnijeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

Foto: Vijeće ministara BiH / Papa Franjo i Borjana Krišti

Također je izrazila neizmjernu čast na prigodi za audijencijom te je papi Franju čestitala na desetoj godišnjici pontifikata te uvjerenje da će se i u razdoblju koje slijedi nastaviti angažman Svete Stolice u korist pomirbe, dijaloga i međusobnog povjerenja u regiji, kao i podrške europskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Papa Franjo je naglasio da su tolerancija, međusobno razumijevanje i suradnja temelj svakog društva u cilju mirnog zajedničkog suživota i stabilnosti. Ove vrijednosti su zajedničke za sve ljude.

Krišto je kazala da je novi saziv Vijeća ministara već učinio značajne iskorake te da će nastaviti s daljnjim predanim radom kako bi u razdoblju koje slijedi načinili značajne pomake kada je u pitanju nastavak reformskog procesa, kao što su ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske Komisije, na putu priključenja Europskoj uniji.

Foto: Vijeće ministara BiH / Papa Franjo i Borjana Krišti

''Integriranje BiH u EU ostaje naš strateški i prioritetni cilj'', istaknula je Krišto, koja je dodala da ostaje nedvojbeno opredijeljena za daljnje unapređenje političkog dijaloga, vođenje dobrosusjedskih odnosa, a sve u cilju mirnog suživota, stabilnosti i gospodarskog prosperiteta u korist svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Navela je i kako je podrška Svete Stolice na europskom putu BiH od ključne važnosti.

Krišto je informirala Svetog Oca o naporima, ponuđenim rješenjima i spremnosti na konstruktivan dijalog i kompromis, uz potpuno uvažavanje multinacionalnog karaktera Bosne i Hercegovine, kako bi se između ostaloga iznašla rješenja i provela ograničena ustavna reforma i izmjena Izbornog zakona BiH.

Foto: Vijeće ministara BiH / Papa Franjo i Borjana Krišti

Predsjedateljica Krišto je papi Franji darovala skulpturu „Majka“ akademskog kipara Stjepana Skoke, u znak sjećanja i poštovanja prema majkama udovicama svih ratova.

Krišto je pozvala Svetog Oca u službeni posjet Bosni i Hercegovini u Mostar i Hercegovinu i da svojim duhom, riječima i porukama potpomaže duhu jedinstva i mira, navedeno je u priopćenju Vijeća ministara BiH.

O dolasku Pape u Mostar govorio je i čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, u travnju 2019. godine, a u najveći grad Hercegovine pozvao ga je dok je bio član Predsjedništva BiH u lipnju 2017. 

Povrat imovine vjerskim zajednicama

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, tijekom posjeta Vatikanu, razgovarala je o aktualnim političkim, gospodarskim i reformskim pitanjima i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

  / Sastanak izaslanstava BiH i Svete Stolice

Razgovarali su i o provedbi Temeljnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, s osvrtom na povrat imovine vjerskim zajednicama i rješavanje pitanja mirovinskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja vjerskih službenika na području cijele BiH.

''Predsjedateljica Krišto je rekla da provedba Temeljnog ugovora ostaje naša trajna obveza te da u tom smislu daje punu potporu Vrhbosanskoj biskupiji i Biskupskoj konferenciji BiH u provedbi Temeljnog ugovora'', priopćeno je iz Vijeća ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close