Sastanci

Krišto u srcu Europe: Europska BiH nema alternativu

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je i s europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem o europskim integracijama i regionalnim pitanjima.
Vijesti / Politika | 20. 03. 2023. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je u ponedjeljak u Bruxellesu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o europskim integracijama Bosne i Hercegovine.
 
Predsjedateljica Krišto je zahvalila predsjedniku Michelu i Europskom vijeću na kontinuiranoj potpori i dodjeli statusa kandidata BiH. Naglasila je da je to dodatni poticaj za ubrzanje reformskih procesa na putu prema EU- u.

Iskorak? 

Predsjednik Europskog vijeća Michel čestitao je predsjedateljici Krišto i Vijeću ministara BiH na danas usvojenom Programu ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za razdoblje 2023.–2025., što predstavlja snažan iskorak na europskom putu.

Predsjedateljica Krišto je rekla da 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije ostaje u fokusu rada Vijeća ministara BiH u idućem razdoblju, ali da je za uspješan nastavak reformskih procesa važno okončanje procesa uspostave vlasti na svim razinama. 

Foto: PR / Krišto i Michel

Istaknula je i ključnu važnost reforme izbornog zakonodavstva, sukladno odluci Ustavnog suda BiH i presudama Europskog suda za ljudska prava.

Reformom izbornog zakonodavstva dodatno bi se relaksirali politički odnosi unutar zemlje, a fokus svih razina vlasti usmjerio bi se na europski put Bosne i Hercegovine.

Očuvanje sigurnosti 

Dodala je da je Vijeće ministara BiH potvrdilo Nacrt proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu, čime se stabilizira rad institucija BiH i omogućava nastavak planiranih reformskih aktivnosti.

Krišto i Michel su se usuglasili da je pitanje migracija od ključnog značaja za očuvanje sigurnosti u regiji, ali i Europskoj uniji.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je i s europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem o europskim integracijama i regionalnim pitanjima.

Foto: PR / Krišto i Várhelyi

Krišto je tijekom susreta naglasila da europska Bosna i Hercegovina nema alternativu, da proces pridruživanja EU-u ostaje najvažniji vanjskopolitički prioritet naše zemlje te da je stoga rad Vijeća ministara BiH u potpunosti usmjeren ostvarenju toga cilja. Upravo s tim ciljem, 14 ključnih prioriteta za napredak na europskom putu jest u fokusu rada institucija BiH.

Izmjene izbornog zakonodavstva 

Posebice je naglasila značaj izmjena izbornog zakonodavstva u svrhu osiguranja jednakopravnosti konstitutivnih naroda u BiH, kao i uklanjanja svih diskriminacija utvrđenih presudama Europskog suda za ljudska prava te relaksiranja političkih odnosa u zemlji i boljeg fokusiranja na europska pitanja.

Povjerenik Várhelyi je rekao da je današnji sastanak snažan politički signal i podrška BiH na europskom putu. Istaknuo je važnost značajnog napretka na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta, odnosno osam,  kako bi se što prije krenulo s političkim dijalogom na najvišoj razini.
 
Krišto je istaknula važnost suradnje država regije u implementiranju europskih standarda i praksi u međusobnim odnosima jer se upravo kroz taj segment djelovanja ogleda i odlučnost i spremnost da postanemo dio europske obitelji.

Dodala je da je Bosna i Hercegovina aktivni sudionik brojnih regionalnih inicijativa za Zapadni Balkan i ostaje predana Berlinskom procesu, kao najvažnijem integracijskom alatu.
 
Predsjedateljica Krišto je zahvalila EU-u na kontinuiranoj potpori Bosni i Hercegovini i regiji, posebice u snaženju regionalne suradnje na infrastrukturnim projektima u oblastima prometa i energetike od kojih imaju korist svi građani regije. Istaknula je spremnost Vijeća ministara BiH da poboljša suradnju s Europskom komisijom i radi na ubrzanju implementacije mnogobrojnih tekućih projekata

Kopirati
Drag cursor here to close