Susret

Krišto s Plenkovićem u Davosu

Bilateralni sastanak novoimenovane predsjedateljice Vijeća ministara BiH Krišto s premijerom Republike Hrvatske Plenkovićem na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.
Vijesti / Politika | 19. 01. 2023. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom Godišnjega sastanka Svjetskog gospodarskog foruma (World Economic Forum – WEF) u Davosu održan je bilateralni sastanak novoimenovane predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, na kojem se razgovaralo o odnosima dviju zemalja i daljnjem nastavku suradnje institucija BiH i Republike Hrvatske, priopćilo je Vijeće ministara.

Hrvatska je jedan od najvećih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, a razina investicija u raznim oblastima bilježi rast iz godine u godinu.

Sugovornici su zaključili da nastavak intenzivne suradnje u oblasti gospodarstva, infrastrukture, tehnologije i drugim sferama predstavlja zajednički interes i prioritet za obje zemlje podjednako.

Dvoje lidera se složilo da je status kandidata BiH snažan motiv za jačanje svih ključnih segmenata i pripremu za proces pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Potvrđena je vodeća uloga Republike Hrvatske u potpori BiH na njezinome europskome putu, a tom prilikom Krišto je zahvalila hrvatskom premijeru Plenkoviću na snažnom političkom angažmanu u korist europske budućnosti BiH.

Također, naglasila je i važnost ključnih reformi sukladno usvojenim smjernicama i načelima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na razini BiH za razdoblje 2022. – 2026. godine, što svakako podrazumijeva žurnu reformu Izbornoga zakona BiH, kao i jačanje vladavine prava, uz socioekonomske reforme kao ključ djelovanja u sljedeće četiri godine. Istaknuto je kako su stabilnost i funkcionalnost institucija BiH jamac europske Bosne i Hercegovine i snažnih regionalnih odnosa koji će doprinijeti integraciji zemalja Zapadnog Balkana.

Na koncu razgovora još jednom je potvrđeno kako će nakon potvrde novog saziva Vijeća ministara BiH svoj prvi službeni posjet novoimenovana predsjedateljica Borjana Krišto imati upravo u Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Podsjetimo, Krišto se u Davosu susrela i sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem kojeg jepozvala da posjeti Mostar.

 

Kopirati
Drag cursor here to close