Svečano otvaranje

Krišto: Otvaranje Konzulata u Orašju će doprinijeti učvršćivanju dobrih odnosa BiH i RH

Krišto je navela da se otvaranjem ovog konzulata olakšava što jednostavnije i brže ostvarenje konzularnih usluga svima onima koji žive na prostoru bosanske Posavine, za sve ono što pokriva konzulat u Orašju.
Vijesti / Politika | 06. 07. 2023. u 19:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto danas je u Orašju zajedno s hrvatskim premijerom, Andrejom Plenkovićem svečano otvorila Konzulat Republike Hrvatske u tom gradu, izjavivši da je ovo vrlo važan, izniman događaj, kojim svjedočimo dobrim odnosima između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Krišto je navela da se otvaranjem ovog konzulata olakšava što jednostavnije i brže ostvarenje konzularnih usluga svima onima koji žive na prostoru bosanske Posavine, za sve ono što pokriva konzulat u Orašju.

''Međutim, ja tu djelatnost ne gledam samo kroz izdavanje osobnih dokumenata koji služe za ostvarenje određenih prava svakog pojedinca u smislu dobivanja osobnih isprava. Želim kazati da je ovo više od toga, da je to plod suradnje između BiH i Republike Hrvatske kako na kulturnom, tako napose na gospodarskom planu'', kazala je Krišto.

Dodala je kako je izuzetno sretna i ponosna što svjedočimo otvaranju još jednog konzulata, te što je Posavina, grad Orašje dobilo diplomatski status otvaranjem ovog konzulata, nakon što su otvoreni konzulati u Vitezu i Livnu.

Izrazila je nadu da će i ovaj konzulat doprinijeti učvršćivanju dobrih i prijateljskih odnosa BiH i Hrvatske, posebno veza na gospodarskom planu u interesu svih koji žive s jedne i sa druge strane granice.

''Zahvalila bih se predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske na kontinuiranoj svesrdnoj pomoći koju pruža, prije svega Bosni i Hercegovini na njenom europskom i euroatlanskom putu, a i kroz svesrdnu pomoć našim lokalnim zajednicama na prostoru čitave BiH kroz razne vidove i segmente društvenog života - od kulture, športa, obrazovanja, infrastrukturnih projekata, do pomoći našim udrugama, udruženjima, pa i kroz humanitarne vidove pomoći'', navela je Krišto.

Izrazila je uvjerenje da će ovaj konzulat pružati kvalitetne uluge svima onima koji to budu tražili i da će razvijati naše odnose i suradnju "i da ćemo mi u BiH, prije svega, izgraditi unutar nas povjerenje koje nam je nužno potrebno kako bi BiH napravila nužan iskorak ka onome čemu teži, a to su evropske integracije".

''Onome u čemu je danas Republika Hrvatska već i gdje joj je i mjesto. Obilježila je već 10 godina svog članstva u EU. Još jednom se zahvaljujem na svemu onome što su realizirali kroz brojne projekte između Vlade RH i BiH, konkretno Vijeća ministara. To smo osnažili kroz zajedničku sjednicu koju smo imali nedavno u Zagrebu. Vjerujem da ćemo i dalje raditi, osnaživati naše prijateljske odnose na obostrano zadovoljstvo i u obostranom interesu'', kazala je Krišto.

Kopirati
Drag cursor here to close