Puno nezakonitosti

Konaković: Otvaranje konzulata BiH u Rijeci "predstava za javnost"

Konzulat je nakon rezanja vrpce praktički ostao zatvoren, generalni konzul nikada nije imenovan, a nema ni drugih stalnih zaposlenika.
Vijesti / Flash | 31. 01. 2023. u 16:08 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković najavio je u utorak kako će uslijediti provjera načina na koji je prošle godine otvoren generalni konzulat naše zemlje u Rijeci, pojašnjavajući kako je tu bilo puno nezakonitosti uz neracionalno trošenje sredstava - prenosi agencija Hina.

Generalni konzulat BiH u Rijeci svečano je otvoren potkraj kolovoza 2022., u nazočnosti tadašnje šefice bosanskohercegovačke diplomacije Bisere Turković iz Stranke demokratske akcije (SDA).

No taj je konzulat nakon rezanja vrpce praktički ostao zatvoren, generalni konzul nikada nije imenovan, a nema ni drugih stalnih zaposlenika.

Prošle je godine Turković na sličan način otvorila i generalne konzulate BiH u Novom Pazaru u Srbiji te u Tirani u Albaniji.

Ni tamo do danas nema diplomatskih predstavnika niti konzularnih službenika.

Odgovarajući na pitanja zastupnika na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH, održanoj u Sarajevu, ministar Konaković je kazao kako je otvaranje ovih konzularnih predstavništava po svemu bilo tek “predstava za javnost” u režiji SDA.

Kazao je kako BiH samo za zakup prostora konzulata u Rijeci mjesečno plaća 3728 eura.

“To je oko 100 tisuća eura do sada potrošenih samo za zgrade u kojima nema osoblja”, kazao je Konaković pojašnjavajući kako u konzulatu u Rijeci sada sjedi tek jedna osoba i to sa sumnjivo sklopljenim ugovorom.

“To je puno veći problem od predstave za javnost”, rekao je novi bosanskohercegovački šef diplomacije dodajući kako je sve obavljeno protivno zakonima koji vrijede u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close