Unaprijediti odnose

Rama u BiH: Želimo slobodu kretanja

Nije tajna da mi štitimo interese Kosova i isto tako ovim Berlinskim procesom želimo da postignemo slobodu kretanja kao i za građane Kosova koji nailaze na teškoće i da bi to bilo kretanje samo pomoću osobne karte
Vijesti / Politika | 07. 07. 2023. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mi želimo jačati odnose između dvije države i radimo na tome da se otvori ambasada Republike Albanije u Bosni i Hercegovini, izjavio je u petak u Sarajevu premijer Republike Albanije Edi Rama, javlja Anadolija.

On je danas stigao je u radnu posjetu BiH i u Sarajevu se sastao s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, a održan je i sastanak delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Albanije.

Bez otvorenih pitanja


Krišto je u obraćanju novinarima istaknula da su razgovarali o dobrim i prijateljskim odnosima koji su bez otvorenih pitanja s naglaskom da ih treba učvršćivati. Dodala je da suradnja treba biti kroz intenziviranje razgovora i na ovom institucionalnoj razini i kroz politički dijalog.


Istakla je da je informirala Ramu o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i radu Vijeća ministara BiH.

"Jednostavno smo kazali da uz svu složenost koja postoji, kada su u pitanju i društveni i politički, pa i institucionalni odnosi u BiH, Vijeće ministara aktivno radi i čini iskorak na svemu onom što je fokusi i interes BiH, a prije svega, međusobno uvažavanje, dijalog i konsenzus oko svih pitanja koja će jamčiti stabilnost i europsku budućnost BiH, što je jedan od naših zajedničkih vanjskopolitičkih ciljeva u BiH", rekla je Krišto.

Dodala je da su naglasili da su fokusirani na 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i da su na tom putu napravili veoma značajan iskorak i po drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća ministra BiH.
 

Privrženi Berlinskom procesu


"U kontekstu toga informirali smo predsjednika Vlade o pripremama za peti stabilizacijski odbor Vijeća za implementaciju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Europskoj uniji odnosno Briselu i Vijeće ministara se kroz koordinacijski mehanizam priprema za 19. srpnja kako bi bilo u spremno u potpunosti odgovoriti svemu onome što je bila zadaća i uvjeti koji su postavljeni pred BiH od strane Europske unije, a naročito pri dobivanju kandidatskog statusa", rekla je Krišto.

Dodala je da podržavaju sve inicijative regionalne suradnje i ostaju privrženi Berlinskom procesu. U tom kontekstu dodala je da su dva sporazuma u okviru Berlinskog procesa uputili prema instituciji Predsjedništva BiH, ali oko jednog sporazuma ne postoji politički pa ni institucionalni konsenzus.

"Nadamo se da ćemo uz dodatne napore u narednom periodu uspjeti doći do toga barem do trenutka kada bi se u Tirani trebao održati Samit Berlinskog procesa", rekla je ona.

 

BiH na prvom koraku

Dodala je da je u okviru drugih inicijativa, potrebno ostaviti prostora i vremena jer u BiH nisu spremni za druge inicijative. Prema njenim riječima, BiH iako je potpisnica Deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu, koja se zasniva na principima slobode kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, BiH je na prvom koraku - usvajanju akcijskog plana zajedničkog regionalnog tržišta.

"Nije tajna da mi štitimo interese Kosova i isto tako Berlinskim procesom želimo da postignemo slobodu kretanja, kao i za građane Kosova koji nailaze na teškoće, da bi to bilo kretanje samo uz pomoć lične karte", rekao je Rama.

Dodao je da se nada kako će i BiH po uzoru na Republiku Srbiju potpisati takav jedan sporazum.
 

Želja se treba nagraditi


Rama je rekao da je došao da bih informirao predsjedavajuću Vijeća ministara BiH o samitu Berlinskog procesa koji će se dogoditi u listopadu u Tirani. Dodao je da će šest zemlja balkanske regije zauzeti zajednički stav o svim pitanja koja ih se tiču, kako bi pokrenuli ova pitanja i stigli do cilja.

"Drago nam je da su to prepoznali i predstavnici europske zajednice i da će nas podržavati u tome da svi zajedno postignemo naše ciljeve", rekao je Rama.

Istakao je da su svjesni da Europa kao prioritetnu promatra situaciju u Ukrajini, ali Zapadni Balkan želi podršku.

"Europska zajednica treba da nas podrži, samom tim što naše dobro ponašanje i naš trud treba da se nagradi. Zato što težnja da se izgradi mir treba da se nagradi. Želja naša da ostavimo prošlost iza nas, također treba da se nagradi", rekao je Rama.

Ramu je na aerodromu po dolasku u Sarajevo dočekao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Posjeta Edija Rame Bosni i Hercegovini dio je njegove balkanske turneje, u okviru priprema za naredni Summit u okviru Berlinskog procesa koji će biti održan sredinom listopada u Tirani.

On je jučer posjetio Skoplje i Prištinu, a danas će nakon Sarajeva otputovati i u Podgoricu, dok će se večeras sastati s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Republike Srbije u Beogradu.

Bećirović razgovarao s Ramom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s premijerom Republike Albanije Edijem Ramom o odnosima dvije zemlje, kao i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.

Bećirović je naglasio da država Bosna i Hercegovina podržava Berlinski proces i da je potrebno hitno prekinuti opstrukcije iz bh. entiteta RS.

- Ne postoji nijedan opravdan razlog da entitet RS blokira potpisivanje tri sporazuma koje je uime Bosne i Hercegovine potpisao Zoran Tegeltija. Posebno je štetno da entitet RS blokira usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja s osobnim iskaznicama na zapadnom Balkanu. To predstavlja direktan udar na izgradnju dobrih regionalnih odnosa i to se mora hitno prekinuti - kazao je. 

Bećirović i Rama ocijenili su da su odnosi dvije zemlje prijateljski i izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom. Suovornici su konstatirali da postoji obostrani interes da se dodatno unaprijede postojeći dobri odnosi, te da će tome doprinijeti otvaranje Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Albaniji, ali i otvaranje Veleposlanstva Albanije u Bosni i Hercegovini.

Bećirović je upoznao premijera Ramu s ugrožavanjem ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine i ukazao na ozbiljnost situacije u našoj zemlji.

Posjeta premijera Republike Albanije Edija Rame Bosni i Hercegovini dio je njegove balkanske turneje, u okviru koje će posjetiti i Skoplje, Prištinu, Beograd i Podgoricu.

Kopirati
Drag cursor here to close